Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Omstridd Guilloubok ges ut av nytt förlag

Publicerad 2014-03-05

Jan Guillou: Ett okänt förlag vill bli känt

I SVT:s ”Gomorron Sverige” visade Jan Guillou flera felaktigheter i journalisten och författaren Paul Frigyes bok om honom. Bland annat kunde Guillou dementera uppgiften om relegering genom att visa upp sitt (utmärkta) slutbetyg från Solbacka. Norstedts förlag meddelade omedelbart att hela upplagan av ”Höjd över varje misstanke” skulle återkallas.

Nu ges den omstridda boken om Jan Guillou ut trots allt - av ett nytt förlag.

Men författaren Paul Frigyes och Guillou har inte försonats.

– Det har inte varit några gemensamma middagar, om man säger så, säger Frigyes.

I tisdags bestämde Lindelöws Bokförlag i Göteborg att ta över det kontroversiella manuset "Höjd över varje misstanke" som i februari tumultartat stoppades av Nordstedts förlag.

I boken beskrevs bland annat att Jan Guillou ljugit om sin familjs historia och blivit avstängd från internatet Solbacka utan slutbetyg.

Manuset debatterades i SVT:s "Gomorron Sverige" med både Guillou och Frigyes som gäster. Under debatten presenterade Guillou dokument som han hävdade avslöjade flera faktafel i boken, bland annat avgångsbetyg från Solbacka.

Efter att sakfelen uppdagats meddelade Norstedts 13 februari att man självmant stoppat bokens utgivning.

Men i vår ges boken ändå ut, på nytt förlag.  

– Det är en bok värd att publiceras, om en av Sveriges mest kända journalister. Författaren stod utan förlag och då måste någon annan göra det, säger Tomas Lindelöw.

Enligt bokförläggaren är det ett långt gediget researcharbete som ligger bakom.

– Det intressanta är att Frigyes pratat med så många nya personer, och att minnet kan vara så olika från person till person. Det är intressant att läsa.

Paul Frigyes själv hälsar att han är glad att boken trots allt kommer ut.

– Så att folk kan läsa vad det handlar om, att det verkligen inte är ett karaktärsmord. Guillou bestämde sig nog för att han retade sig på de lite beska inslagen. Då bestämde han att boken var dålig. Och Guillou är ingen nyansernas mästare, säger Paul Frigyes.

Vilken bild av Guillou är det du försökt måla?

– Att han är ett naturfenomen och ett nytt fenomen i svensk press och samhälle. Ganska unikt i debatten, utanför det som anses vara gängse åsiktsbildning. I någon mån tror jag att det behövs.

Har ni haft mer kontakt efter debatten i tv?

– Inga gemensamma middagar, om man säger så. Inga candle-light evenings.

Enligt den nya bokförläggaren ges boken ut i maj, med ett nyskrivet kapitel om de senaste månadernas händelser, samt en ny faktakoll.

– De fel som finns kommer att rättas. Guillou har själv påpekat två fel. Sedan kommer författaren och även förlaget att gå igenom manuskriptet extra noga, säger Tomas Lindelöw.

Jan Guillou har kallat manuset för nätskvaller mellan pärmar.

– Jag har talat om de tre värsta sakerna, men det finns över 100 fel i den här boken, sa han till Aftonbladet efter tv-debatten.

Efter beskedet att boken trots allt ges ut säger han:

- Det är ett okänt förlag som måste ha gjort kalkylen att de kan bli mer känt. Och så långt fungerar publiciteten. Men kommersiellt är det ingen bra idé för boken är usel och Bonnierpressen kommer att tillhandahålla allt skvaller så att ingen behöver köpa boken.

ANNONS