Bok om Guillou dras tillbaka

Publicerad 2014-01-07

En bok där Jan Guillou utpekas som lögnare har dragits tillbaka.

Guillou är nöjd med beslutet.

– Det hade blivit en mycket utdragen och mycket plågsam historia för Norstedts om de hade försökt försvara sig, säger han.

Jan Guillou.

Journalisten och författaren Paul Frigyes har skrivit "Höjd över varje misstanke: En bok om Jan Guillou" som skulle ha utkommit i dag, den 7 januari.

Men efter ett direktsänt möte i  SVT:s Gomorron Sverige i morse mellan Frigyes och Guillou skriver förlaget Norstedts i ett pressmeddelande att man har "beslutat att återkalla exemplar som eventuellt hunnit levereras till bokhandeln" och att förlaget undersöker "påpekade felaktigheter".

Under det direktsända mötet i Gomorron Sverige kunde Guillou visa att flera av Frigyes uppgifter var felaktiga, bland annat att Guillou skulle ha relegerats från internatskolan Solbacka och att pappan och farfadern inte deltog i franska motståndsrörelsen. Det visade sig också att Frigyes intervjuat Guillou inför bokutgivningen, men valt att inte ställa några frågor till honom varken om den påstådda relegeringen eller om pappans och farfaderns roll under andra världskriget.

”Finns över 100 fel”

Jan Guillou är nöjd med Norstedts beslut:

– Annars hade de gjort pinan utdragen. Jag har talat om de tre värsta sakerna, men det finns över 100 fel i den här boken. Till och med det som står om Norstedts är fel. Det hade blivit en mycket utdragen och mycket plågsam historia för Norstedts om de hade försökt försvara sig, säger han till Aftonbladet.

Hur ser du på hans påstående att du blev relegerad från Solbacka?

– Jag har haft nöjet att visa honom avgångsbetyget i morgon-tv, det är ett mycket bra betyg.

Frigyes intervjuade dig utan att ställa frågor om vare sig relegering eller dina förfäders agerande under andra världskriget?

– Ja, här kommer det journalistiska mysteriet. Om det är så att min far och farfar i själva verket tjänade Petain-regimen vid Vichy under andra världskriget och jag har framställt dem som anslutna till de fria fransmännen, då har jag ljugit på ett alldeles fenomenalt sätt. Ett sånt där riktigt superljug som man får handsvett av bara man tänker på.

– Och om det är så att jag blivit relegerad från Solbacka utan betyg, men i efterhand påstår att jag fick realskolans bästa betyg med premium och en triumfatorisk avslutning där, så är det samma sak. Det är liksom ohyggliga pinsamheter som jag hade fått leva med resten av livet.

”Vill tjäna pengar”

Hur ser du på att det är ditt gamla förlag Norstedts som tänkt ge ut boken?

– Jag är mycket frågande till det. Detta är en mycket egendomlig tajming för bokutgivning. Den kommer till min 70-årsdag, för de tänker att nu blir det mycket publicitet kring det här. Det är så illasinnat att jag har svårt att förstå hur de riktigt har tänkt.

Vad tror du var skälet till att de beslöt sig att ge ut boken i första skedet?

– Att tjäna pengar. Norstedts är ett förlag i ekonomiska svårigheter. Är det inte porr man kan tjäna pengar på så kanske det är skandal. En sådan omdömdeslöshet uppstår lätt i ett ekonomiskt besvärligt läge.

”Felen måste rättas”

Enligt Jan Guillou kan boken omöjligt ges ut, eftersom hela bokidén är att svartmåla honom via anonyma vittnesmål. Författaren Paul Frigyes håller inte med:

– Vi ska släppa den när vi har rättat felaktigheterna, säger Frigyes.

Hur ser du på att Norstedts drar tillbaka din bok?

– Det är ett gemensamt beslut, som är välgrundat eftersom där fanns två sakfel som måste rättas.

Det handlar om att Guillou inte blev relegerad från Solbacka?

– Just det. Det handlar om att hans dokumentation måste väga tyngre än den dokumentation och de vittnesmål som jag har. Det tycks vara ett originalbetyg som han visade upp.

När du intervjuade honom inför boken frågade du inte om han blev relegerad?

– Nej, för jag tyckte att jag hade så många vittnesmål och även dokumentation från lärare. Det står också i en matrikel från 1960 att han har slutat. Det är tre väldigt tunga stöd.

Det är väl ändå en journalistisk grundregel att ställa frågan direkt till den det handlar om?

– Det här är inget journalistiskt reportage, det är en annan genre. Det är en bok där jag själv försökt gå till källorna bortanför Guillou.

Och då måste man inte kolla lika noggrant?

– Jo, visst måste man det. Jag tyckte att jag gjorde det.

Men nu tycker du inte det längre?

– Jag tycker att hans bevisföring är starkare än min.

Gäller det också uppgiften om hans fars och farfars agerande under andra världskriget?

– Vad ska jag säga om den? Där handlar det mer kanske om att det är lite insinuant formulerat.

Jan Guillou säger att det är 100 fel i boken?

– Det tror jag inte.

Tror?

– Jag har inte räknat. Jag vet inte vad han har för underlag för den uppgiften, säger Frigyes.

Kommer ut inom kort

Peter Karlsson på Norstedts räknar också med att boken kommer ut inom kort. Han säger:

– Det kan röra sig om allt från några dagar till längre tid. Vi måste titta närmare på de misstänkta felaktigheter som har framkommit.

Enligt Guillou rör det sig om över 100 sakfel i boken?

– Jag tar gärna del av dem och korrigerar det som är uppenbara fel.

Hur ser du på att Frigyes inte ställde frågorna till Guillou före bokutgivningen?

– Det är väldigt synd. Det är uppenbarligen något som har missats där.

Boken går fortfarande att ladda ner från Adlibris som e-bok?

– Det var synd. Då ska vi se till att det inte går längre.

ANNONS