Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Stefan Löfven utlovas tysk hjälp inför valet

Publicerad 2014-03-01

Stefan Löfven (S) tillsammans med Sigmar Gabriel, partiledare för tyska SPD.

Nu utlovas S-ledaren Stefan Löfven tung hjälp inför valrörelsen - från tyskt håll. 

Det är vicekanslern Sigmar Gabriel, partiledare för SPD, som vill besöka Sverige innan valet.

– Han har visat stort intresse och vill gärna hjälpa till, säger Löfven.

I dag deltog S-ledaren Stefan Löfven och flera av hans svenska partikamrater i Europeiska socialdemokratiska partiets kongress (ESP) i Rom. S-partier från hela Europa samlades där för att besluta om ett gemensamt manifest inför valet till Europaparlamentet i maj.

Redan i går kväll hölls dock ett mer informellt möte där partiledarna, bland dem Löfven, diskuterade EU:s framtid och målet om att skapa en vänstermajoritet i parlamentet.

Efter att kongressen avslutats i eftermiddags var den svenska S-ledaren nöjd.

– Det är väldigt viktigt att få komma samman och känna enigheten i att Europa behöver en helt annan inriktning än vad vi har i dag. Det manifest vi beslutade om stämmer mycket väl överens med vad vi svenska socialdemokrater tycker ska prioriteras, säger Stefan Löfven.

Satsningar på jobb och miljö

Manifestet fokuserar till stora delar på jobb och investeringar i Europa.

– Det finns nästan 27 miljoner arbetslösa varav sex miljoner ungdomar i Europa. Mycket fokus ligger på ungdomsarbetslöshsten. Bland socialdemokrater på Europanivå finns samma uppfattning som vi har om en garanti om jobb eller utbildning för unga. Vi har satt en 90-dagarsgaranti i Sverige men det utformas separat i varje land, säger Löfven.

Det gemensamma manifestet tar också upp satsningar på miljö, jämställdhet och ett socialt protokoll.

– Det innebär att vi inte ska tävla länderna emellan med låga löner och dåliga arbetsvillkor. Det ska vara en schyst konkurrens, säger Löfven.

Utlovades tysk hjälp

S-ledaren hade också ett längre möte med Sigmar Gabriel, partiledare för tyska SPD, som också är vicekansler i Angela Merkels breda regering.

– Jag satt en bra stund med honom och pratade om situationen och utvecklingen i respektive land men också vad som behöver göras i EU. Han visade stort intresse inför vårt val i höst och han ville gärna hjälpa till, säger Lövfen.

Sigmar Gabriel berättade att han gärna skulle komma till Sverige och på något sätt hjälpa till i valrörelsen.

– Vi får se i vilken form de kan bli. Om det fungerar är han intresserad av att komma till Sverige. Det skulle vara väldigt bra, säger Löfven.

"Blåser vänstervindar i Europa"

Löfvens resa till Rom innehöll också kortare samtal med Italiens nya premiärminister Matteo Renzi och Rumäniens premiärminsiter Victor Ponta.

– Tanken var att jag skulle sitta ner längre med Ponta och prata om de romska tiggarna på svenska gator. Men det blev för kort tid tyvärr, han har haft för många åtaganden. Vi får träffa senare.

Enligt Stefan Löfven så är läget för socialdemokratin i Europa bättre än på länge.

– Det är betydligt fler av partiledarna nu som är premiärministrar och vice premiärministrar runt om i EU. Har har tolv premiärministrar och sju vice i unionen. Vi är i en mycket bättre position nu och det finns en optimism. Det blåser vänstervindar i Europa.