Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Ingen pedofil i Angelas öga

Publicerad 2014-03-04

Appen "Talking Angela" oroar.

Rykten cirkulerar som säger att den är hackad av en pedofil som rövar bort barn.

– Det låter som ett elakt rykte men Rikskriminalpolisen rekommenderar inte den här appen, säger Anders Ahlqvist, It-brottshandläggare vid Rikspolisstyrelsen.

"Ladda inte ner Talking Angela. Det är en pedofil som spionerar genom kameran och han har dödat 25 barn. Han kan se er genom kameran när ni trycker på appen. Ta bort den nu."

Så skriver en av Aftonbladets läsare till redaktionen. Och den oroliga tipsaren är inte ensam. De senaste dagarna har meddelanden kring appen strömmat in. På Facebook sprids bilder på den virtuella kattens öga där ett rum, och ibland en kroppsfigur, syns i kissens iris. Bilderna skulle enligt ryktesspridarna vara bevis på att en eller flera pedofiler hackat spelet och nu både kan se och chatta med användaren.

Falska rykten

Men enligt företaget bakom appen, OutFit7, är ryktena ogrundade. I ett mejl förklarar Cassie Chandler, informatör vid OutFit7, att det som syns i Angelas ögon är en reflektion av Paris gator. Det är nämligen i den franska huvudstaden som katten bor.

Appen är populär bland barn och den som använder den kan på olika sätt interagera med en virtuell tjejkatt. Katten kan både höra och se dig som användare genom mikrofonen och kameran på framsidan av din telefon. Det gör nämligen att "katten" kan se om du ler och höra vad du säger, vilket förbättrar interaktionen.

Konstiga frågor

Spelet kan ställas in på "child mode" vilket tar bort den chatfunktion som till stor del spätt på elaka rykten. Katten Angela kan nämligen komma att ställa en del frågor som väckt uppmärksamhet hos misstänksamma barn och föräldrar. Men enligt OutFit7 är frågor som "Hur gammal är du?" och "Vad heter du?" endast avsedda för att förbättra kommunikationen. Är det ett barn som chattar kan Angela exempelvis ställa nya frågor om skolan. I "child mode" kan Angela bara upprepa det du säger och agera på hur du rör vid skärmen.

Att appen skulle ha hackats av pedofiler avfärdar företaget bestämt. Ändå har ryktet cirkulerat på internet under lång tid och i stora delar av världen.

Inga ärenden hos polisen

Anders Ahlqvist, It-brottshandläggare vid Rikspolisstyrelsen känner till appen och har förstått att många är oroliga. Samtidigt är han skeptisk till att en pedofil skulle ha kunnat hacka den och kommunicera med barn.

– Jag har svårt att förstå hur det rent tekniskt skulle kunna gå till, säger han.

Och enligt honom har det inte kommit in något konkret ärende gällande "Talking Angela".

– Men skulle någon ha ett konkret bevis är de naturligtvis välkomna att kontakta polisen, säger han.

Samtidigt understryker han att polisen inte undersökt appen och därför inte kan uttala sig om det finns några risker med att använda den.

– Använder man den ger man sitt tillstånd till att man kan bli inspelad via kameran och mikrofonen. Sådant ska man alltid vara försiktig med, säger han.

Han menar att det finns andra appar som är bättre för barn.

– Rikskriminalpolisen rekommenderar inte den här appen, säger han.