Här bordar de ”moderskeppet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-14

17 pirater greps efter attack mot egyptiskt fartyg

Med dragna vapen närmar sig de amerikanska soldaterna båten som misstänks vara piraternas "moderskepp". Larmet kom från den egyptiska fartyget Amira som attackerats utanför Somalias kust.

Här bordar amerikanska trupper piraternas ”moderskepp”.

17 misstänkta pirater greps av den amerikanska marinen.

Soldaterna beslagtog också åtta automakarbiner och ett raketgevär, uppger AP.

Väl ombord på båten samlar de amerikanska soldaterna ihop de 17 misstänkta piraterna i piratskeppets för. Piraterna har gripits och deras vapen beslagtagits.

Tillslaget mot piraterna skedde i går i Aden-bukten cirka tolv mil söder om hamnen al-Mukalla i Yemen efter att det egyptiska fartyget ”Amira” slagit larm om ett piratangrepp, uppger AP.

Helikopterjakt

Den koreanska jagaren ”Munmu den store” och den amerikanska kryssaren ”Gettysburg” skickade helikoptrar till platsen för att undsätta ”Amira”.

En special-team från ”Gettysburg” skickades också ut och bordade vad som beskrivs som piraternas ”moderskepp”, ett större fraktfartyg som används av piraterna av logistiska skäl.

17 misstänkta pirater togs ombord på ”Gettysburg” och förhördes, uppger den amerikanska marinen enligt AP.

Svenskar ut på patrull

På fredagen är det dags för den svenska styrkan att börja sitt arbete med att patrullera längs Somalias kust.

Tidtabellen för den fyra månader långa EU-insatsen håller i stort sett trots vissa problem.

– Vi har drabbats av förseningar. Fartygen kom fram till kaj lite senare än beräknat och därmed har schemat förskjutits något, säger pressofficer Hannah Larsson.

– Vi testkör fartygen i dag torsdag. Så på fredag ska vi vara redo för insats.

Luftkonditionering

Klimatet har i alla fall hittills inte blivit den chock som många av de 153 svenskarna fruktat.

– Det är inte så farligt som vi hade räknat med. Och eftersom vi förstärkt luftkonditioneringen så är det inne i fartygen behagligt klimat. Men därute är det naturligtvis väldigt, väldigt varmt. Det har varit uppemot 37 grader, berättar Hannah Larsson.

Svenskarnas huvudsakliga uppdrag blir att skydda FN:s mattransporter till Somalia. Men i mandatet ingår också allmän havsövervakning. Om någon misstänkt pirat skulle gripas kommer den eller de att transporteras av ett annat lands styrkor till Kenya. Enligt ett avtal mellan EU och det östafrikanska landet ska lagföring av misstänkta ske där och de första rättegångarna har redan inletts.