Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Tågdoktor ska få tågen att gå i tid

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-12

Trött på att tågen inte kommer i tid?

Nu försöker SJ minska förseningarna – med en helt ny doktorandtjänst: Tågdoktorn.

– Det handlar om hur man kan förändra dagens tidtabeller, säger Dan Olofsson, planeringschef vid SJ.

Det blir allt fler tåg på spåren. Men spåren blir inte fler. Och trängseln på järnvägarna ökar riskerna för förseningar.

Nu tillsätter SJ i samarbete med Banverket, forskningsstiftelsen Vinnova och Linköpings Universitet en helt ny doktorandtjänst för att lösa problemet.

Tågdoktorn.

Matematiska beräkningar

Tanken är att den nya doktoranden med hjälp av matematiska beräkningar ska förändra dagens tidtabeller, minska förseningarna samt räkna ut var dagens tidsmarginaler ska läggas för att göra mest nytta.

– Till exempel vad ska man ha för avstånd mellan olika typer av tåg för att de inte ska störa varandra. Och få bättre kunskap för alla de olika faktorer som spelar in, säger Dan Olofsson, chef för produktionsplaneringen på SJ.

Tung börda

I april ska tjänsten vara tillsatt – och arbetet med att få tågen att gå i tid i full gång.

Behövs det verkligen tågdoktor för att få tågen ska gå i tid?

– Jag tror det är ett mycket bra steg på vägen. Och för att få tågen att gå i tid behövs det mycket forskning på olika nivåer. Det är så mycket olika saker som kan hända.

Är det inte ett stort ansvar för den här person att få tågen i Sverige att gå i tid?

– Ja, visst är det. Det blir tufft. Men skämt åsido, det här är ett långsiktigt arbete som vi drar igång. Och vi vet att det inte kommer byggas nya järnvägar imorgon. Därför behöver vi bli duktigare på att undvika förseningar.