Barnarbete hos Coops leverantörer

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-06

Nu stoppas alla beställningar

Barnarbete, låsta brandutgångar och tvångsarbete.

Nu riktas allvarlig kritik mot Coops leverantörer i Sydostasien.

Hela 90 procent av de kontrollerade fabrikerna fick grova arbetsmiljömärkningar.

De nordiska, spanska och italienska kooperativa förbunden köper alla in varor från samma bolag i Sydostasien - Intercoop. Bolaget gör i sin tur inköp från drygt 1350 fabriker, skriver Dagens Nyheter.

Allvarliga arbetsmiljöproblem

Förra året kontrollerades 687 av dem och resultatet var nedslående. 90 procent av de kontrollerade fabrikerna hade allvarliga arbetsmiljöproblem, uppger Dagens Nyheter.

Ett 40-tal fabriker i Kina, en i Thailand samt en i Vietnam fick enligt KF:s egen hållbarhetsredovisning den allvarligaste kritiken - Intercoop upptäckte barnarbete, låsta brandutgångar och tvångsarbete.

I vissa fall släpptes kontrollanterna inte ens in i fabriken.

Levererar skor till Sverige

13 av de fabriker som fick den hårdaste kritiken har levererat bland annat skor, cykeldelar och julpynt till Coop Sverige.

Men föreningen Swedwatch tror inte att Coop är ensamma om problemet.

– Det känns som om KF ger en ärlig bild av hur det är, säger Kristina Bjurling, researcher på Swedwatch till Dagens Nyheter.

Alla order stryks

Coop Sverige skriver i ett pressmeddelande att de ser allvarligt på bristerna. Och att de fabriker som fått kritik måste åtgärda problemen inom tre till sex månader då Intercoop gör återbesök.

De order som redan lagts från Coop kommer att strykas och inga nya görs förrän felen är åtgärdade.

– Detta är en prioriterad fråga för Coop och därför lägger vi stor kraft på att följa upp våra leverantörer i Asien. Vi är en stor aktör som ska ta ett tydligt ansvar för våra inköp, säger Per Rosengren, miljö- och kvalitetschef för KF-koncernen i ett pressmeddelande.