Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Odla egna grönsaker

Uppdaterad 2018-06-28 | Publicerad 2010-03-30

guiden för alla hem

Få saker är godare än egen odlade grönsaker.

Även om du inte har en trädgård så finns det faktiskt grönsaker du kan odla, både hemma i köksfönstret eller på din balkong.

– Det går jättebra, framförallt kryddor men du kan även ha en chiliplanta inne i lägenheten, säger Gunilla Jönsson på blomsterfrämjandet.

Chili, tomater, gurkor, sallad – få saker är härligare att njuta av än hemodlade grönsaker.

Men vilka grönsaker som går att odla beror på vilka möjligheter du har. En trädgård är ju såklart bäst men även du med en balkong eller bara lägenhetsfönster kan faktiskt njuta av hemodlat i sommar.

Utan balkong

För dig som bor i en lägenhet utan balkong är det naturligtvis begränsningar på vad du kan odla men kryddväxter går alldeles utmärkt berättar Gunilla Jönsson på Blomsterfrämjandet.

– Framförallt basilika och rosmarin är bra kryddväxter att plantera inomhus, säger hon.

Med balkong finns det fler möjligheter.

– Då funkar en hel del grönsaker till exempel går det bra att odla tomater, säger Gunilla Jönsson.

Med trädgård

Om du har en trädgård att odla i ska du, enligt Gunilla Jönsson, helst välja en solig och ganska lugn plats att odla på.

Tomater går alldeles utmärkt att plantera både i kruka och direkt i marken, berättar hon.

Om du är sugen på att odla egen sallad kan du antingen välja att så inomhus först och sedan plantera ut lite större planter eller så direkt i marken.

– Om du ska så direkt i landet behöver du vänta till månadsskiftet april-maj men om du ska så inne först kan du sätta igång redan nu i månadsskiftet.

Följ ämnen i artikeln