Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Odla dina egna tomater – så här gör du

Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2018-02-16

Röda, ljuvligt doftande och med en smak så långt ifrån mataffärernas kyldisktomater man någonsin kan komma. Är det något som lönar sig att odla själv så är det tomater.
Trädgårdsmästare Bosse Rappne ger sina bästa tips för hur du lyckas med att odla tomater.

Längtar du efter solvarma, saftiga, egenodlade tomater? Då är det hög tid att sätta fart på tomatsådden.
I trädgårdsbutikerna finns frön till mängder av olika tomatsorter, välj din favorit eller prova på något nytt.

– Viktigast är att läsa ordentligt på fröpåsen innan du sår, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Slottsträdgården Ulriksdal. Olika frön har olika krav. Tomater är mörkergroende, vilket betyder att man täcker dem med jord.

Bosses favorit just nu är Gardeners delight, en liten välsmakande tomatsort som passar bäst i växthus men har du en inglasad balkong kan det också fungera. Annars väljer du en frilandstomat.
– Ett vanligt fel många gör är att sätta alla frön i påsen. Vill jag ha fyra plantor, då sätter jag sex frön. Sedan väljer jag ut de bästa, säger Bosse.
Vill du vara riktigt säker på att få fina plantor sår du i omgångar med ett par veckors mellanrum och väljer sedan ut de plantor som växt till sig bäst, beroende på ljustillgång och värme.

– Plantorna ska vara stadiga och knubbiga. Släng plantor som blivit för långa och gängliga, man får inte vara sentimental, de blir aldrig bra i alla fall.

Bosse brukar plantera om tomaterna några gånger för att de blir mer hanterliga och lättskötta då. När du sår väljer du riktigt små krukor. Fyll på med såjord, den är näringsfattig och gör att rotsystemet utvecklas ordentligt. I med fröet, täck med lite jord och spraya på vatten så det blir
ordentligt fuktigt.

– Jag gillar hobbyväxthus, säger Bosse, men man måste titta till odlingarna varje dag, så snart de första små bladen, de som kallas hjärtblad, tittar fram ska locket av, annars kan det bildas gråmögel av fukten.
Efter 3–4 veckor har huvudbladen växt fram ordentligt och det är dags att plantera om.

Så börjar du odla tomater

Till och med den lilla, lilla plantan har den karakteristiska tomatplanteldoften, både god och lite märklig men omöjlig att ta miste på.
Pilla försiktigt ut plantan ur krukan och titta på rotsystemet så det ser fint och väl förgrenat ut.
Fyll en lite större kruka med såjord, gör ett djupt hål och sätt ner plantan.

– Jag brukar sätta dem så att hjärtbladen har jord upp till armhålorna, säger Bosse och måttar på sig själv. Sätter man dem i samma jordhöjd som innan så blir det vickeplantor och då går de lätt av. Sätter man dem djupt blir stjälken som en pålrot där nya rötter växer fram och plantan blir kort och kompakt, precis som vi vill ha den.

Jorden runt den nyplanterade lilla tomatplantan sprayas fuktig med vatten och så är det bara att vänta tills den växt ur krukan och behöver planteras om igen efter några veckor. Och sedan, efter alla omplanteringar, vattnande och ompysslande kan du så småningom skörda dina
alldeles egna ljuvligt doftande tomater.

Så värt det!

Det här behöver du:

  • Tomatfrön
  • Såjord
  • Krukor
  • Plastpåse eller litet hobbyväxthus

Gör så här:

  1. Läs på påsen hur fröna helst vill ha det.
  2. Fyll små krukor med såjord, lägg ett frö i varje.Täck med ett tunt lager jord.
  3. Spraya jorden fuktig med vatten och ställ i hobbyväxthus eller trä över en plastpåse. Ställ
    ljust, mörkt, varmt eller kallt beroende på sort.
  4. Ta bort locket eller plastpåsen så snart de första bladen syns, annars kan det bildas
    gråmögel.
  5. När plantan vuxit till sig lite och de första riktiga bladen växt ut är det dags att plantera om.
  6. Fyll en ny, större kruka med såjord och lirka ut plantan ur den första lilla krukan.
  7. Gör en djup grop och sätt ner plantan ända upp till ”armhålorna”, det vill säga upp till tomatbladen. Då blir stjälken som en pålrot där nya rötter växer ut. Sätter du plantan i samma jordnivå som innan blir det en ”vickeplanta” och den riskerar att brytas av. Tryck till lite lätt och spraya med vatten.
  8. När plantan växt ur sin nya kruka planterar du om igen.
  9. Efter 3–4 månader kan du skörda dina alldeles egna hemodlade tomater.