Politikern och krigshjälten som gick sin egen väg
Publicerad 2018-08-26
Han var en av de starkaste profilerna i USA:s senat – och även presidentkandidat och krigshjälte. På senare år blev Arizonapolitikern John McCain en alltmer oberoende republikansk röst i ett polariserat Washington DC.
McCain var en av få republikaner som motsatte sig det egna partiets försök att riva upp och ersätta expresident Barack Obamas sjukförsäkringsreform. Så sent som i september gjorde han tumme ner för ett lagförslag, främst för att det inte arbetats fram över partigränserna men också för att det framstressade förslaget inte innehöll någon ordentlig analys över hur vanliga amerikaner skulle påverkas.
Hans hälsotillstånd hindrade honom dock från att närvara när senaten i december röstade om president Donald Trumps stora skattereform, men hans stöd till förslaget var symboliskt viktigt för Republikanerna.
Det kom att bli ett av hans sista politiska ställningstaganden.
"Fajtas med mig"
Med sin låga men bestämda röst och sitt väderbitna utseende var John McCain en av USA:s mest välkända politiker. Hans presidentvalskampanj 2008 spelade mycket på krigsveteranens stora kunskap om försvar och utrikespolitik, bland annat avslutade McCain en valdebatt genom att gång på gång säga till sina landsmän "stå upp och fajtas med mig". Den förhållandevis hövliga valkampen mot demokraten Barack Obama slutade dock i nederlag för John McCain.
Arizonapolitikern hade även en gång tidigare, 2000, gjort ett försök att nå Vita huset. Då förlorade han striden om Republikanernas nominering till George W Bush.
Sköts ned
Född i Coco Solo i Panamakanalzonen 1936 följde McCain familjetraditionen att ta värvning inom försvaret. Både hans far och farfar var fyrstjärniga amiraler. Själv tog han examen vid United States Naval Academy och blev sedan pilot inom flottan.
John McCain tjänstgjorde som stridspilot under Vietnamkriget när han 1967 blev nedskjuten och tillfångatogs. I över fem år satt han som krigsfånge i Hanoi. Det är känt att han inte fick adekvat sjukvård, att han torterades och hölls isolerad under sin tid i fångenskap. Den hjältelika återkomsten till USA blev mycket omskriven.
President Donald Trump, som aldrig dragit jämt med McCain, riktade uppmärksammad kritik mot händelsen under sin valkampanj genom att säga att McCain "inte var någon krigshjälte".
– Jag tycker om människor som inte blir tillfångatagna, sade Trump vid ett politiskt forum i Iowa.
I en intervju med tv-programmet "60 Minutes" i september noterade McCain att Trump aldrig bett om ursäkt för utspelet.
Till Arizona
Efter hemkomsten till USA 1973 studerade McCain vidare vid National War College. Han pensionerade sig från försvaret 1981, flyttade till Arizona och gav sig in i politiken.
Året därpå valdes han in i representanthuset för sin hemstat och 1986 blev han delstatens republikanske senator – en post han behållit sedan dess. Som politiker var McCain något av en vilde, som ofta gick sin egen väg och arbetade över partigränserna. Han var en drivande kraft bakom återupprättandet av diplomatiska relationer med Vietnam och förordade USA:s kraftiga truppförstärkning i Irak 2007. Han har också jobbat för att reglera finansieringen av politiska kampanjer och motsatt sig riktade ekonomiska satsningar som görs för att säkra röster till lagförslag, så kallade "pork barrel"-förslag.
Som ordförande i senatens försvarsutskott har McCain rest världen över och inte sällan besökt konfliktområden. 2015 var han i Stockholm för att diskutera det amerikansksvenska försvarssamarbetet, situationen i Arktis, it-säkerhet och hotbilden från Ryssland. Pressträffen på Gärdet ägde rum framför tre Black Hawk-helikoptrar.
Tjänade sitt land
Arizonapolitikern var gift med Cindy Hensley McCain sedan 1980. Han lämnar efter sig sju barn.
McCain hade tidigare hudcancer och det var i juli 2017 som han diagnosticerades med en svår form av hjärncancer.
I en intervju med nyhetskanalen CNN i augusti sade 81-åringen att han hoppades besegra tumören och leva ett "långt liv" men att han också var medveten om sjukdomens allvar.
– Varje liv måste sluta, på ett eller annat sätt, sade McCain och tillade att han hoppades att en dag bli ihågkommen som en man som tjänade sitt land.
– Inte alltid på rätt sätt, med många misstag och fel, men som en man som tjänade sitt land och – hoppas jag att vi kan lägga till – på ett hedervärt sätt.