Så smittades spanska sjuksköterskan

Uppdaterad 2014-10-09 | Publicerad 2014-10-08

Den spanska sjuksköterskan blev den första att smittas med ebola utanför Västafrika.

Nu avslöjar Sky News hur det gick till när kvinnan drog på sig den dödliga sjukdomen.

Den 44-åriga sjuksköterskan Teresa Ramos smittades när hon vårdade två patienter som fått ebola i Sierra Leone respektive Liberia men förts till Madrid för vård.

Sköterskan ska ha smittats när hon rörde vid sitt ansikte med en ebolasmittad skyddshandske. Enligt AP, som citerar Dr. German Ramirez på sjukhuset där hon vårdas, ska sköterskan ha dragit sig till minnes att hon vid ett tillfälle rört vid sitt ansikte efter att hon varit i missionären Maruel Garcia Viejos rum för att byta hans blöja.

Maken isolerad

Den smittade sjuksköterskan hålls isolerad på Alcorcónsjukhuset utanför Madrid och hennes tillstånd uppges vara stabilt. Hon vårdas enligt Reuters med dropp som innehåller antikroppar från en person som tidigare burit på smittan.

Från att sköterskan smittades till att hon isolerades i måndags ska hon ha haft kontakt med 52 personer, som alla nu övervakas. Hennes make mår bra men hålls också han isolerad.

Natten till torsdagen rapporterar CNN att tre nya misstänkta ebolafall övervakas på sjukhus i Madrid. Det ska handla om två läkare och en manlig sjuksköterska.

Samtidigt har en mediestorm brutit ut i Spanien för att rädda den smittade sköterskans hund Excalibur. Hälso- och smittskyddsansvariga i Madrid har beslutat att djuret ska avlivas men kvinnans make Javier Romero har vänt sig till medier och protesterat mot beslutet.

Myndigheterna hävdar att det finns risk för att hunden smittats med ebola och uppger i ett uttalande att: ”enda sättet att eliminera risk för spridning är att lägga djur som varit i kontakt med viruset till den sista vilan”.

Uppmanar till lugn

Sköterskan ingick i en grupp som behandlade två spanska missionärer som avled i Spanien sedan de flugits hem från Västafrika. Trots att hon bar dubbla overaller, handskar och skyddsglasögon smittades hon av viruset.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy manar till lugn och lovar att hanteringen av situationen ska präglas av transparens.

– Nu måste vi vara vaksamma men lugna, säger Rajoy, enligt AFP.

Under onsdagen bekräftade Världshälsoorganisationen WHO på sin hemsida att 3 879 av totalt 8 033 smittade personer nu dött till följd av ebolautbrottet i Västafrika, men uppger samtidigt att de de verkliga siffrorna med all sannolikhet är högre. Hårdast har epidemin slagit mot Sierra Leone, Guinea och Liberia.