Här gör de upp utan V
Publicerad 2014-09-11
Löfven och Romson i hemligt möte - inför den sista valspurten
Här inleder Stefan Löfven ett samarbete med Miljöpartiet - utan V.
Jonas Sjöstedt lämnades utanför när S-ledaren i största hemlighet smidde planer på MP-kansliet.
– Vi vill visa att det finns ett alternativ till tolv år med Reinfeldt, säger Löfven.
Bilden av det hemliga mötet är tagen vid 12.30- tiden i går. Stefan Löfven och språkröret Åsa Romson har precis ätit lunch, rotmos och fläsk, hos MP i riksdagen.
Fram till nu har kontakterna skett på nivåer under partiledningarna, bortsett från korta informationsträffar över en kopp kaffe.
Mötet på MP-kansliet skedde enligt vad Aftonbladet erfar på Löfvens initiativ.
S-ledaren bekräftar träffen och säger att man diskuterade ett gemensamt fokus i valspurten: situationen i skolorna.
– När Alliansen bara taktiserar måste vi samla våra gemensamma krafter för att återföra valdebatten till de frågor väljarna bryr sig om, säger han.
– Vi vill visa att det finns ett alternativ till tolv år med Reinfeldt. I det alternativet kommer investeringar i en bättre skola alltid att gå före skattesänkningar och privatiseringar.
Har glömt grollet
De senaste veckorna har bilden av S och MP knappast varit enighet.
Åsa Romson har kritiserat Löfvens svajiga hållning i kärnkraftsfrågan och så sent som i går slog hon fast att de gröna ”aldrig kan sitta i en regering som bygger ny kärnkraft” - med tydlig adress S-ledaren.
Det är dock groll som nu verkar vara glömt.
Under kvällens tv-debatt i TV4 och morgondagens i SVT planerar de att visa en enad front, i alla fall i skolfrågan. Debatterna följs av miljontals tittare och kan fälla avgörandet för osäkra väljare. Då ska S och MP fokusera särskilt på lärarnas situation men också det man ser som ”regeringens svikna löften”, erfar Aftonbladet.
Åsa Romson menar att utvecklingen i skolan måste vändas.
– Under Alliansens tid vid makten har lärarna fått ägna mer och mer tid åt att fylla i papper, och mindre tid åt eleverna. Vi behöver gå åt andra hållet, lärarna måste få tid att se varje elev, säger hon.
Att bara några dygn före valet försöka framstå som eniga kan vara ett sätt att försöka ta udden av motståndarnas attacker. Alliansen försitter sällan en chans att påpeka att oppositionen saknar ett samlat regeringsalternativ.
Sjöstedt: (V)i behövs
I nuläget verkar dock den tidigare rödgröna partnern V lämnas utanför.
Bara timmar innan Löfven lunchade med Romson höll V-ledaren Jonas Sjöstedt presskonferens i en annan del av riksdagshuset - om partiets krav för att sitta i en rödgrön regering.
Och vad Löfvens egna väljare tycker framgick av en Sifo i Svenska Dagbladet i måndags: 56 procent av S-väljarna vill ha med V i en regering.
Sjöstedt själv verkar övertygad om att hans parti behövs i Rosenbad.
– Våra idéer kommer att behövas. Det vore så mycket sämre för Sverige om man lät regeringen formas av borgerliga partier tillsammans med S och MP, sa han efter Sveriges Radio-debatten i går.
S & MP: deras gemensamma skolstrategi
1. Svikna löften
Så ska man säga: Jan Björklund (FP) lovade i valrörelsen 2006 att de sjunkande skolresultaten skulle vändas på fyra år. Reinfeldt lovade fokusera på att fler skulle få behörighet till gymnasiet. Efter åtta år har båda löftena misslyckats.
2. Lärarnas situation
Så ska man säga: Nio av tio lärare upplever att pappersarbetet ökat och att tiden för eleverna minskat under Alliansens tid vid makten. S och MP vill minska lärarnas administration och prioritera dem, bland annat genom höjda löner.
3. Klyftorna
Så ska man säga: Ojämlikheten mellan socioekonomiska grupper och skolor växer. Trots det väljer Alliansen att i sitt manifest satsa mer på läx-rut än på insatser för skolor som har det tuffast. 42 procent av barn till lågutbildade klarar inte gymnasiebehörighet.
4. Jakten på vinst
Så ska man säga: S och MP ska framhålla att Alliansen går till val på att riskkapitalbolag ska vara kvar i skolan. Och att man själv vill stoppa vinstjakten.
5. Resurserna
Så ska man säga: Regeringen har prioriterat skattesänkningar framför skolan. 20 gånger mer har gått till skattesänkningar än till skolan trots att Alliansen har sett att skolresultaten sjunkit för varje år.