Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Hjälp de utsatta i Irak – skänk pengar här

Uppdaterad 2014-08-16 | Publicerad 2014-08-15

Irak har drabbats av en fullskalig flyktingkatastrof.

Islamiska staten, IS, framfart i landet har tvingat över 1,2 miljoner människor på flykt.

Nu kan du vara med och hjälpa flyktingarna.

Den humanitära krisen i Irak är ett faktum, har FN slagit fast. Sedan terrornätverket Islamiska staten, IS, i juni intog den andra största staden i landet, Mosul, har människor fördrivits från sina hem, kidnappats, och dödats, antingen av IS, eller under flykten.

Beräkningarna över hur många människor som är på flykt sedan oroligheterna inleddes i Irak är ungefärliga, eftersom området är svårt att överblicka. Men FN tror att det kan röra sig mellan 1,2 och 1,5 miljoner människor som just nu är på flykt.

– Behoven är enorma. Oskyldiga människor flyr för sina liv. De behöver mat, vatten och tak över huvudet, säger Catrin Rising, kommunikationschef på Sverige för UNHCR.

FN:s flyktingorgan UNHCR är på plats i området och ger dem som flytt skydd och förnödenheter.

Nu kan du vara med och hjälpa till i arbetet:

Via Sverige för UNHCR:s gåvosida på webben.
Genom att skicka SMS: Sms:a IRAK till 72980 för att skänka 100 kronor. 
Eller genom att sätta in pengar på Plusgiro: 90 01 64-5 eller Bankgiro: 900 1645. Märk inbetalningen IRAK.

Till stor del går flyktingströmmen från norra Irak och in i Syrien – ett land som sedan flera år är drabbat av inbördeskrig. Därifrån flyttas många återigen in i Irak med bussar till UNHCR:s flyktingläger. Många av de som flytt har dessutom suttit fast på Sinjarberget, dit de först tagit sig efter ultimatum från IS om att konvertera till islam eller dö. Vägen från berget har varit lång och smärtsam, Aftonbladet har berättat om barn, äldre och sjuka som lämnats kvar på berget. Många familjer är också traumatiserade efter IS intåg i deras hem, där barn kidnappats.

Pengar till UNHCR går bland annat till rent vatten, filtar, madrasser och tält i de flyktingläger som nu håller på att byggas upp.

UNHCR:s arbetar också i andra länder i Mellanöstern, och Catrin Rising berättar att flyktingkrisen är stor i flera länder eftersom även Syrien drabbats av inbördeskrig och många flyr till Libanon och Jordanien.

– Det är ett enormt gap mellan de behov som finns och vad som är finansierat. I Libanon till exempel finns risk för att pengarna för sjukvård tar slut nästa månad om inget akut händer. Det är så enormt stora flyktingkriser det handlar om – över 50 miljoner människor är på flykt i världen. Bara i Syrien har tre miljoner människor flytt. Vi behöver verkligen allmänhetens hjälp för att kunna hjälpa medmänniskor nu.