Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Hon väntar på sin fjärde njure

Publicerad 2014-06-14

Pernilla Oscarsson, 39, har fått en ny njure tre gånger. Nu väntar hon på en fjärde.

Pernilla Oscarsson, 39, vet hur det är att vänta.

Hon har fått tre njurar transplanterade på 20 år.

– Jag kan inte leva resten av mitt liv med dialys, säger hon.

Fem gånger i veckan kopplas hon upp mot en maskin som rensar blodet. Det är som att springa fem maratonlopp i veckan, säger Pernilla Oscarsson.

Tre gånger har hon fått en ny njure. Lika många gånger har hon fått operera ut dem igen.

Hon föddes med en enda njure, liten som en valnöt. Moder Natur spelade henne ett spratt, säger hon själv.

När Pernilla Oscarsson var 17 år var det dags för transplantation. Det tog bara ett halvår innan njuren var på plats i kroppen.

Efter en barndom av mediciner och läkarbesök så blev livet plötsligt lättare att leva. Den nya njuren höll i fyra och ett halvt år.

– Jag blev dålig och de fick operera ut den. Njuren hade blivit dubbelt så stor och blålila, säger hon.

"Kroppen vann över njurarna"

Efter ett par år av väntan och fortsatt maratondialys så dök en ny njure upp. Den höll aldrig måttet och två år senare var det dags för samma akutfärd till Göteborg och samma operation där den sjuka njuren togs ut.

– Jag är otroligt lyckligt lottad. Ingen diabetes, ingen hjärtsvikt. Jag tror att min kropp vann över njurarna eftersom jag är frisk, säger Pernilla Oscarsson.

Den senaste njuren fick hon 2005. Då hade man kommit på att det gick att finta immunförsvaret genom att sätta in en liten bit lever från en annan person samtidigt som njuren. Den bit som ersattes i Pernilla kunde doneras till någon annan.

– Det var därför jag gick med på det. Jag har hela mitt liv varit beroende av hjälp från andra, nu kunde jag hjälpa någon. Någonstans i Europa finns det någon som lever tack vare mig. Det är en fantastisk känsla, säger Pernilla Oscarsson.

Viktigt att ta ställning

Finten blev ett slags självmål. Den tredje njuren blev infekterad och bortopererad. Men inte nog med det. Levern blev också dålig och fick tas bort.

Sedan dess lever Pernilla Oscarsson med dialys fem gånger i veckan. Efter tre transplantationer vet hon att det kommer dröja innan hon får en ny njure.

– Det viktiga är att folk tar ställning till donation, oavsett om det är positivt eller negativt. Det räddar mig att jag har målet att bli transplanterad. Jag kan inte leva resten av mitt liv med dialys, men jag tänker inte ge upp, säger Pernilla Oscarsson.