Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Regeringens beslut hyllas - och kritiseras

Uppdaterad 2015-03-11 | Publicerad 2015-03-10

”Kampen för mänskliga rättigheter får aldrig stå tillbaka”

Det blir inte någon förlängning av Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien.
Nu hyllar många beslutet - samtidigt som regeringen också kritiseras för hur de hanterat frågan.
– Jag tycker det är utmärkt med det här beskedet. Det här avtalet borde inte ha ingåtts överhuvudtaget. Regeringen har hanterat frågan väldigt taffligt. Men det viktiga är ändå slutresultatet, säger Göran Hägglund (KD) till Aftonbladet.

Kampen för mänskliga rättigheter får aldrig stå tillbaka för Sveriges strävan efter positioner, t ex i Säkerhetsrådet
#saudiavtalet

Det blir inte någon förlängning av Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien, erfar Aftonbladet.

Regeringens besked kommer efter att arabiska utrikesministrar fördömt uttalanden om Saudiarabien från utrikesminister Margot Wallström.

Regeringen uppges tillkännage beslutet under tisdagskvällen.

Hyllas av många

Men på Twitter var många var snabba med att hylla regeringens beslut.

”Kampen för mänskliga rättigheter får aldrig stå tillbaka för Sveriges strävan efter positioner, t ex i Säkerhetsrådet”, skriver Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare. 

Hon får medhåll från V-ledaren Jonas Sjöstedt.

”Jag välkomnar att regeringen nu avslutar vapenavtalet med Saudi. En trovärdig politik för feminism och mr krävde det. En framgång för V”, skriver han.

Hans föregångare på posten är inne på samma linje.
”Tack folkrörelser, fredsrörelsen och massor av engagerade människor för att vi fått S och Mp att ta sitt förnuft tillfånga”, skriver Lars Ohly.

Och hos Svenska Freds hörs liknande tongångar:
”Vi jublar! Mänskliga rättigheter och demokrati måste kämpas för och försvaras. Tack alla som gjort det!”, skriver organisationen på sitt Twitterkonto.

Kritiseras för arbetet

Samtidigt får regeringen kritik för hur de hanterat frågan fram till sitt beslut.

– Jag tycker det är utmärkt med det här beskedet. Det här avtalet borde inte ha ingåtts överhuvudtaget. Regeringen har hanterat frågan väldigt taffligt. Men det viktiga är ändå slutresultatet, säger Göran Hägglund (KD) till Aftonbladet.
Han fortsätter:

– Det är uppenbart att det har funnits olika uppfattningar i regeringen och jag tycker man hade kunnat samla ihop sig tidigare för att inte vi skulle ha behövt genomleva de senaste dagarnas spektakel. Regeringen hade kunnat ge beskedet tidigare.
Hägglund får medhåll av partikollegan Ebba Busch Thor.

”Orden om försvar av mänskliga rättigheter åtföljs, efter en djupt beklaglig tid av pinsamt velande, av handling”, skriver hon på Twitter.

Allan Widman (FP), ordförande i Försvarsutskottet, är inte förvånad över beslutet.

– För mig var det ändå ett ganska väntat besked. Det har väl varit uppenbart att inte minst Miljöpartiet har varit starkt kritiska och efter det som hänt med Margot Wallström i Kairo kunde inte jag se någon annan utgång av de här än det som nu blir fallet.

Folkpartiet har tidigare krävt att avtalet ska rivas upp.

– Det är inte Sveriges uppgift att beväpna diktaturer och det samarbetsavtal vi haft har gällt just försvars- och underrättelseverksamhet. Det förstår de flesta att Saudiarabien och Sverige på det här området har Sverige mycket lite gemensamt.

Lööf: ”Lång och utdragen process”

Aftonbladet träffade Annie Lööf i riksdagen under tisdagseftermiddagen. 
Då var C-ledaren tydligen med att hon ville att avtalet skulle rivas upp.
– Jag tycker att handel och samarbete är viktigt, men jag tycker inte det är bra när det handlar om militära ändamål med ickedemokratiska stater. När det rör det militära ska vi inte ha handel fortsättningsvis med Saudiarabien, sa hon då.
Lööf var även kritisk till att regeringen dröjt med att ge besked i frågan.

– Ju snabbare man sätter ned foten i frågan och kommunicerar det, ju bättre blir bilden både från landet Sveriges perspektiv och från regeringens. Nu har detta varit en lång och utdragen process under många månader, sa Lööf.

SSU har under en lång tid krävt att avtalet ska sägas upp. I kväll säger t.f. ordförande Ellinor Eriksson i en kommentar.

– Stefan Löfvens regering visar att den står upp för en feministisk utrikespolitik där demokrati och mänskliga rättigheter sätts främst. Det är glädjande.