Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Ukrainsk dykare efterlyst för gassprängning

TT

Publicerad 2024-08-14 09.14

I september 2022 upptäcktes fyra läckor på gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som går från Ryssland till Tyskland längs Östersjöns botten. Arkivbild.

Tysk domstol efterlyser en ukrainsk dykare misstänkt för sabotage av gasledningarna Nord Stream hösten 2022, rapporterar Expressen.

Efterlysningen ska ha utfärdats redan i juni på begäran av den federala åklagarmyndigheten i Tyskland, enligt en granskning av flera tyska medier.

Åklagarmyndigheten ska ha identifierat tre personer, som är formellt misstänkta. Alla tre är ukrainska medborgare.

Trion tros vara en del av en besättning på fem personer som den 6 september gav sig ut på Östersjön med segelbåten ”Andromeda”, som tyska utredare tidigare kopplat till dådet, skriver Expressen.

Den efterlyste ska ha kunnat spåras till den bil han färdades i, och som fångades av en fartkamera nära hamnen där ”Andromeda” låg strax före sabotaget.

Den efterlyste mannen bor i Polen, men ska nu ha försvunnit. Tyskland har begärt rättshjälp från Polen och utfärdat en europeisk arresteringsorder, men hittills har Polen inte agerat på begäran. De två andra misstänkta driver ett dykföretag, som även den efterlyste ska ha kopplingar till.

Det var i slutet av september 2022 som fyra läckor på gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som går från Ryssland till Tyskland längs Östersjöns botten, upptäcktes. Seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet innan läckorna hittades, och senare bekräftade den svenska åklagaren att ledningarna hade utsatts för medvetna sprängningar.

Utredningen av sprängningar har lagts ner i både Sverige och Danmark, men den tyska utredningen pågår fortfarande.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln