Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Scholz oroad över extremhögerns frammarsch

Publicerad 2024-06-23

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Arkivbild.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz ser bekymrat på det franska valet, där ytterhögern kan ta makten i parlamentet.

– Jag hoppas så att säga att de partier som inte (tillhör) Marine Le Pen når framgångar, säger Scholz i en lång intervju med tv-kanalen ARD, och lägger till:

– Men det är upp till det franska folket att avgöra.

Opinionsundersökningar inför valet visar att president Emmanuel Macrons parti ligger långt efter ytterhögerpartiet Nationell samling (RN), som tidigare leddes av Marine Le Pen.

Också på hemmaplan oroas Scholz över ytterhögern. Högerextrema AFD blev näst största parti i det tyska EU-valet tidigare i juni. I de tre förbundsländer i östra Tyskland – Sachsen, Thüringen och Brandenburg – som i september går till lokalval blev AFD störst.

Scholz säger att han utgår från att partiet inte får posten som ministerpresident i något av förbundsländerna.

– Det vore deprimerande, säger han.

Till nästa val till förbundsdagen, i oktober nästa år, känner han sig säker på att andra partier blir större än AFD även i östra Tyskland. Dock knappast Scholz socialdemokratiska SPD, som lockar få väljare i öst.

Enligt Scholz handlar det till stor del om regeringens starka stöd till Ukraina, som inte är rakt igenom populärt i de östra delarna av landet.

– Det återspeglas i opinionen, säger Scholz samtidigt som han slår fast att regeringen inte kommer att ändra sig i de frågorna.