Pojke åkte beväpnad mot Israels ambassad – döms

TT

Publicerad 2024-06-27 14.03

Polisbilar utanför Israels ambassad på Strandvägen efter en skottlossning i närheten den 17 maj. Natten före greps den nu dömde pojken beväpnad i en taxi på väg till ambassaden. Arkivbild.

Två nätter i rad i maj greps beväpnade pojkar som tycks ha haft siktet inställt på Israels ambassad. Israel anklagar Iran, som enligt Säpo anlitar svenska gäng för att begå dåd på svensk mark.

Nu döms en 15-årig pojke för grovt vapenbrott.

Påföljden blir elva månaders ungdomsövervakning, meddelar Nacka tingsrätt.

Det är natten till den 16 maj som polisen stoppar en taxi i Tyresö söder om Stockholm. I baksätet sitter den 15-årige pojken, hemmahörande i Västerås. Han bär svarta handskar och ett skarpladdat vapen.

Han säger att han ska till sin ”vän” på Strandvägen i centrala Stockholm. Taxin, som beställts av en kvinna i Skåne, har gps:en inställd på Israels ambassad.

Pojken, som tidigare under kvällen gjort sökningar på Israels ambassad och flagga, har själv uppgett att han hade fått i uppdrag att leverera ett vapen till platsen.

Enligt taxichauffören visste pojken inte vilken adress han skulle till, varpå 15-åringen ringde en annan person som gav chauffören rätt adress.

Griper 14-åring

I 15-åringens telefon finns kommunikation med en uppdragsgivare som kallar sig ”Avon Barksdale”, som kommunicerar med pojken på engelska.

– Det är ett alias vi håller på att utreda om vi kan identifiera, säger åklagare Rasmus Öman.

Natten därpå, den 17 maj, grips en 14-årig pojke efter en fullbordad skottlossning i närheten av ambassaden. I det ärendet pågår utredningen. Pojken är inte straffmyndig, men flera personer misstänks för medhjälp.

Slutsatsen att det är samma uppdragsgivare ligger nära tillhands, men det är inget som Öman, förundersökningsledare i båda ärenden, vill kommentera.

Anklagar Iran

Enligt Israels underrättelsetjänst Mossad ska skjutningen den 17 maj ha utförts av det kriminella nätverket Rumba, under ledning av den efterlyste Ismail Abdo från Uppsala, på uppdrag av Iran.

Det rivaliserande nätverket Foxtrot, lett av Abdos forna vän och numera dödsfiende Rawa Majid, låg enligt Mossad bakom en händelse i januari då en handgranat kastades mot ambassaden utan att detonera.

Säpo har bekräftat att Iran använder svenska gäng som ombud, men har inte velat kommentera närmare vilka händelser och nätverk det rör sig om. Israels och judiska intressen nämns dock specifikt som iranska mål.

– Vi har inget nytt att säga och kan inte gå in närmare på vad det här rör, säger Säpos presstalesperson Karin Lutz om händelserna den 16 och 17 maj.