Ut med de gröna – slagord i Tjeckien

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-06-07

"Ge röst åt den unga generationen", manar Tjeckiens lilla miljöparti inför EU-valet. Landets förre premiärminister Andrej Babis hoppas dock att alla "gröna fanatiker" röstas bort.

Tjeckien och Irland är näst på tur när EU-valet går vidare.

Tjeckiens förre premiärminister manar till kamp mot miljövänner och migration i kampanjspurten.

Andrej Babis och hans parti Ano ingår i den liberala partigruppen i EU-parlamentet – men frågan är om det är särskilt länge till.

Den förre tjeckiske premiärministern har med åren blivit allt mindre liberal och har nu öppet flaggat för att han gärna byter partigrupp efter EU-valet, som i Tjeckien hålls under fredagen och lördagen.

Ano – som är i opposition sedan valet 2021 – hoppas återigen bli största parti, bland annat med hjälp av tuffa ord om miljö- och asylpolitiken.

I ett inlägg på sociala medier manar Babis sina väljare att ”kasta ut. . . de gröna fanatikerna och pro-migrationsentusiasterna”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ano kämpar närmast mot en konservativ allians som domineras av premiärminister Petr Fialas parti ODS. Även kring det partiet spekuleras i ett gruppbyte efter valet, från mer EU-skeptiska ECR (där även SD ingår) till traditionella högergruppen EPP (med M och KD).

I det irländska EU-valet är nyfikenheten störst kring om oppositionspartiet Sinn Féin – som i EU tillhör vänstern – ska bli större än konservativa regeringspartiet Fine Gael.

Inga resultat väntas förrän alla EU-länder röstat klart på söndag.

Följ ämnen i artikeln