Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Mördade mammans vän: ”Kan fortfarande inte ta in det”

Publicerad 2024-10-26 09.15

Engagerad och social. Så vill vännen Ulrika Bengtsson, 55, minnas den mördade kvinnan i Akalla.

– Hon var en riktig föreningsmänniska som tyckte om att göra saker tillsammans, säger Ulrika Bengtsson.

Det var i tisdags kväll som en granne hittade den 63-åriga kvinnan skjuten i sitt eget hem i Akalla i nordvästra Stockholm.

Vännen Ulrika Bengtsson som också bor i Akalla fick snart höra om det av gemensamma kompisar.

– Det är svårt att beskriva hur det känns. Jag kan fortfarande inte ta in det riktigt, säger Ulrika Bengtsson.

Den mördade kvinnan var mamma till en gängkriminell man som varit inblandad i konflikterna som skakat Järvafältet under det senaste årtiondet. Polisen är nu oroliga för hämnddåd, enligt Aftonbladets uppgifter. Ingen är ännu gripen för mordet.

Gängväldet längs stråket i Akalla

En granne hittade den 63-åriga kvinnan skjuten i tisdags kväll.

Men den 63-åriga kvinnan var också en profil i området, känd för sitt engagemang. Hon var aktiv i hembygdsföreningen, koloniträdgårdsföreningen, bostadsrättsföreningen och i Socialdemokraterna. Hon engagerade sig politiskt efter att tonårspojken Robin Sinisalo sköts ihjäl i på hennes gata, berättade hon för lokaltidningen.

Då intervjuades hon eftersom hon var ett av Socialdemokraternas toppnamn i kyrkovalet 2017.

Kompisar i 20 år

– Hon var en riktig föreningsmänniska. Behövdes det kokas kaffe gjorde hon det. På valdagen brukade hon stå och dela ut valsedlar, säger Ulrika Bengtsson.

Vad var det som drev henne?

– Hon gillade att umgås med folk och tyckte att det var roligt att göra saker tillsammans, säger Ulrika Bengtsson.

Den mördade mamman och Ulrika Bengtsson startade frimärksklubben i Akalla för 20 år sedan. ”Hon pratade om frimärken med alla hon mötte.”

Ulrika Bengtssons vänskap med kvinnan började för ungefär 20 år sedan.

– Vi bodde i samma område och hade barn i samma ålder. Så jag tror att vi träffades först på öppna förskolan och på kyrkans olika aktiviteter för barn, berättar Ulrika Bengtsson.

De lärde känna varandra. Upptäckte att de hade ett gemensamt intresse kring frimärken och frimärkssamlande.

– Vi började prata om det och kände att vi ville göra något för barn i vårt område. Både för våra egna barn och andras. Vi ville inte att de skulle behöva gå så långt för att ha en aktivitet, säger Ulrika Bengtsson.

 Polisen befarar hämnddåd, enligt Aftonbladets uppgifter.

Tillsammans startade de därför Akalla frimärksklubb för ungefär 15 år sedan. En klubb i Stockholmsdistriktet i Svensk Frimärksungdom, SFU. Ulrika Bengtsson och den 63-åriga kvinnan valdes in i styrelsen.

– Hon brann verkligen för frimärken. Hon pratade frimärken med alla hon träffade, berättar Ulrika Bengtsson och fortsätter:

– Det fina med frimärken är att man kan umgås över generationsgränserna.

”Det är fortfarande svårt att ta in att hon är borta”, säger Ulrika Bengtsson.

”Hade planer tillsammans”

Deras egna barn växte upp. Nu är de myndiga. Men deras engagemang för frimärksklubben bestod. Tillsammans har de åkt runt i landet och träffat andra klubbar. Senast i början av september var de i Karlstad ihop.

– Speciellt minns jag när vi var på Bokmässan för några år sedan och stod i en monter tillsammans. Hon ville passa på att ta autografer och foton med kändisar. Hon blev så glad när jag tog ett foto på henne tillsammans med Rickard Sjöberg från Postkodlotteriet, minns Ulrika Bengtsson och ler.

Sista gången de träffade varandra var för en dryg vecka sedan. Även då handlade det om frimärken.

– Vi hade planer på vad vi skulle göra framöver. Hon såg så mycket fram emot julmarknaden i Akalla by den andra advent där vi skulle ha julpyssel med frimärkstema, säger Ulrika Bengtsson.

Bostadsområdet i Akalla där kvinnan hittades död i sin lägenhet.

”Tankarna snurrar”

Ulrika Bengtsson har fortfarande svårt att ta in att hennes vän inte kommer vara med på julmarknaden. Att vännen som var så engagerad i lokalsamhället mördats i sitt eget hem. Och att Järva återigen hamnat i mediafokus efter ännu ett mord i området.

– Tankarna snurrar ju. Men det som jag tänker är att vi som bor i Akalla ska fortsätta med föreningarna. Jag vill inte vara rädd. Vi ska ha vår julmarknad och fortsätta hälsa på varandra. Och barnen i området behöver fortfarande aktiviteter, säger Ulrika Bengtsson.

Ulrika Bengtsson och den mördade mamman hade känt varandra i 20 år.

Följ ämnen i artikeln