Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Förslag: Ökad kontroll av jobbsökande i kommuner

Publicerad 2024-10-31 15.21

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och utredaren Charlotte Svensson.

Kommuner ska få göra kontroller i brottsregister när någon anställs inom till exempel hemtjänst eller personlig assistans, föreslår regeringens utredare.

Även personer som arbetar på kritiska positioner ska kunna kontrolleras.

Den som får jobb inom skolan måste i dag lämna ett registerutdrag för att visa att man inte dömts för vissa grova brott. Det gäller också vid anställning inom socialtjänsten vid arbete med barn och unga.

Nu föreslår en statlig utredning att regelverket utvidgas.

– Det har förekommit uppgifter om hur äldre blivit utsatta för brott inom hemtjänsten eller att gängkriminella arbetat med barn och ungdomar på ett sätt som ett anständigt samhälle på inget sätt kan acceptera, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff.

Även koll i misstankeregistret

Utredaren Charlotte Svensson, tidigare chef på Tullverket, föreslår en möjlighet till kontroller även för jobb inom hemtjänst, äldreboenden eller personlig assistans.

– De här grupperna är särskilt utsatta genom sin beroendeställning i förhållande till vård- och omsorgspersonalen. En registerkontroll kan vara ett sätt att skydda brukare, säger hon.

Utredningen föreslår också att kontrollen vid arbete med barn utökas till fler brott, som grovt barnfridsbrott, blåljussabotage och narkotikabrott.

Kontrollerna ska inte enbart kunna göras i belastningsregistret, utan även i misstankeregistret – men bara om åtal har väckts.

Ett ytterligare förslag är att kommuner ska kunna göra kontroller vid anställning till kritiska funktioner, som vissa chefspositioner eller ansvariga för markanvisningar, upphandlingar eller stora ekonomiska värden.

Dessa kontroller ska göras av Säkerhetspolisen och omfatta såväl brottsregistret som misstankeregistret.

Inga löpande kontroller

I ett uppmärksammat JO-fall fick Södertälje kommun kritik för att löpande kontrollera personal mot belastningsregistret. Det ingick även i Charlotte Svenssons uppdrag att utreda.

Men hon ger inga förslag på att det ska vara tillåtet med regelbundna kontroller. Som arbetsrätten ser ut i dag kan arbetsgivaren inte vidta åtgärder om det inte handlar om mycket grova brott eller brott som är kopplat till arbetsplatsen.

– Och då får arbetsgivaren reda på det ändå, till exempel för att personen är häktad och inte kommer till jobbet, säger Svensson.

– Det finns inga skäl att göra den typen av integritetskränkande åtgärder.

Men justitieminister Gunnar Strömmer vill gå vidare med frågan om löpande kontroller.

– Det finns en lång rad komplicerade arbetsrättsliga frågor att ta ställning till. Vi ska återkomma till det i närtid, säger han.

Följ ämnen i artikeln