Så mycket textilier slängs i onödan

Mikael Forsell/TT

Publicerad 2024-05-29

Otillräckligt mycket kläder samlas in för återvinning, som här hos Myrornas sorteringscentral i Göteborg Arkivbild.

Trots allt prat om hållbarhet slängs fortfarande mycket kläder som hade kunnat återanvändas.

Fyra av tio plagg som hamnar i hushållsavfallet hade kunnat återvinnas, enligt en ny rapport.

IVL Svenska miljöinstitutet har analyserat textilflöden för att hitta var de största förlusterna och därmed potentialen finns för ökad återanvändning.

”Rapporten pekar både på att vi var och en kan göra stor skillnad. Men också var beslutsfattare bör fokusera sina insatser”, säger Liv Fjellander, projektledare för Usereuse på IVL, i ett pressmeddelande.

Fler nya köp

Det är trendigt med second hand och vintage, men begagnatförsäljningen av textilier står fortfarande för mindre än fem–sju procent av de nya inköpen. I stället ökar konsumtionen av nya kläder varje år.

Forskarna understryker att vägen till hållbarhet går via mindre nya inköp och större återanvändning, men rapporten visar att dubbelt så mycket textilier slängs i soporna än vad som lämnas till återvinning.

Dessutom finns det mycket att hämta i hushållens garderober.

”Ungefär en tredjedel av de kläder och textil vi har i garderoben används inte eller används mycket sällan. Det är dubbelt så mycket som vi lämnar till återanvändning. Där finns en stor potential för ökad insamling”, säger Jurate Miliute-Plepiene, forskare på IVL.

Bemannad klädinsamling bäst

Men det är också viktigt var kläderna lämnas till återvändning. Det är bäst att lämna kläderna till organisationer och andra aktörer som har bemannade anläggningar för att ta emot textilier snarare än i utplacerade boxar.

”Att lämna textilier i insamlingsboxar och container hos avfallsaktörer innebär ofta sämre kvalitet då mer förstörs av fukt eller kontaminering”, skriver forskarna.