Kristersson: Lämna Libanon nu

Sofia Hedberg/TT

Publicerad 2024-07-31 11.55

Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Tusentals svenskar befinner sig i Libanon samtidigt som ett regionalt storkrig kan vara nära. Bryter en kris ut har Sverige ingen skyldighet att evakuera dem.

”Lämna landet nu”, säger statsminister Ulf Kristersson.

”Vi upprepar tidigare varning: reser man till Libanon trots UD:s tydliga avrådan kan man inte förvänta sig att få hjälp av Sverige i en nödsituation”, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i en skriftlig kommentar till TT.

8 000–10 000 svenskar bedöms befinna sig i Libanon. Situationen i den redan oroliga regionen har eskalerat ytterligare de senaste dagarna, med en israelisk attack mot ett Hizbollah-befäl i Beirut och dödandet av Hamas högste ledare Ismail Haniya i Irans huvudstad Teheran.

– Det visar att de redan borde ha lämnat och borde lämna när det finns chans att ta sig ur landet, säger förre stats- och utrikesministern Carl Bildt.

Avrådan sedan oktober

Utrikesdepartementet har sedan oktober förra året avrått från alla resor till Libanon och uppmanat svenskar att lämna landet. Att upp mot 10 000 svenskar ändå befinner sig i ett sådant land är sällsynt och inget som Bildt har upplevt under sin tid i regering.

Om en kris nu skulle uppstå har man ingen rätt att kräva evakuering av svenska staten, enligt folkrättsexperten Pål Wrange. Möjligen kan man ha rätt till ekonomiskt bistånd för att ta sig till Sverige, men det är ett lån som måste betalas tillbaka.

– Det måste också vara skäligt att biståndet ges, eftersom UD en längre tid har avrått från att besöka Libanon kan det påverka bedömningen om skälighet, säger Wrange.

Kostsamt och besvärligt

Att regeringen upprepade gånger påmint om reseavrådan handlar om två olika saker, tror Pål Wrange.

– Både omsorg för de svenskar som åker dit men också för att det är kostsamt och besvärligt att få hem folk från krig och krissituationer. Det är inte direkt riskfritt att landa på Beiruts flygplats under pågående krig.

Vid en katastrofal situation som skulle påverka till exempel större delar av Beirut är det normala att de nordiska- och europeiska länderna samverkar för att evakuera diplomatisk personal och hjälparbetare, enligt Carl Bildt. För andra svenskar i Libanon tror han att EU-länderna gör en övervägning utifrån det rådande situationen.

Vid en situation där flygtrafiken till och från Beirut upphör kan det bli stor press på färjorna till Cypern, enligt Bildt.

Evakuering 2006

Över 8 400 svenskar evakuerades från Libanon 2006 efter att krig bröt ut mellan Israel och Hizbollah. I dag är möjligheterna till evakuering helt annorlunda.

– Dels finns det en avrådan i dag och dels finns det en ännu skarpare uppmaning att lämna landet, så det förändrar läget, säger Bildt.