Kriminalitet ökar på kyrkogårdarna: ”Sker nästan dagligen”
Publicerad 2020-01-20
Prostitution, knarkhandel och hot mot personal.
Kriminaliteten på Malmös kyrkogårdar har eskalerat.
– Det sker nästan dagligen saker som egentligen skulle behöva polisanmälas, säger Rebecka Hansson, kyrkogårdsmästare på S:t Pauli kyrka.
Bara en vecka in på det nya året kom larmet från Svenska kyrkan i Malmö. Kriminaliteten på stadens kyrkogårdar har ökat, vilket P4 Malmöhus var först att berätta om.
Allra värst är situationen på S:t Pauli kyrkogårdar, där Rebecka Hansson arbetar som kyrkogårdsmästare. Personal bevittnar där droghandel och prostitution samt utsätts för verbala hot.
– Jag skulle säga att det nästan dagligen sker saker som egentligen skulle behöva polisanmälas, säger Rebecka Hansson.
Även på Östra kyrkogården inträffar prostitution och droghandel, men det är inte lika tydligt som på S:t Pauli där droghandeln sker öppet på dagtid.
Eskalerade förra året
På Östra kyrkogården är det istället främst gravsättningar som innebär en otrygghet för personal, där de vid tillfällen behöver ha poliskontakt före.
– Det vi har hos oss är riskgravar. Det vill säga att vi har gravsättningar av före detta kriminella som har kriminella vänner. Det ger ett visst klientel vid gravsättningarna, säger Anna Jeppsson, kyrkogårdsmästare vid Östra kyrkogården.
Riskbegravningarna har liksom droghandeln och prostitutionen ökat kraftigt under den senaste tvåårsperioden. Personal har även kunnat bevittna hur droghandeln kryper allt längre ner i åldrarna.
– Det eskalerade än mer 2019, men det kan också bero på att vi fått ett bättre anmälningssystem. Vi har fått skyddsombud som har blivit mer aktiva och är på mina kyrkogårdar, säger Rebecka Hansson.
Klottrade ner hakkors
För allmänheten kan det verka lugnt på kyrkogårdarna, då brottsligheten sällan märks om man bara passerar. Personalen som vistas på kyrkogården dag efter dag ser dock mönstren.
Förutom den kriminalitet som kyrkogårdspersonalen själva bevittnar har de varit utsatta för flera hot under de senaste åren. Ibland rör det sig om hundägare eller soldyrkare som blir irriterade när de blir tillsagda, ibland är det allvarligare än så.
Kyrkogårdsmästarna berättar om mannen som blivit dödshotad med machete, om kvinnorna som blivit förföljda dag efter dag och Rebecka Hansson återger själv hur hon en dag möttes av nedklottrade hakkors med hennes namn omkring korsen.
Problemen med kriminalitet och otrygghet är långtifrån nytt, men den eskalerande situationen tror de har att göra med samhällssituationen.
Ingen fysiskt skadad
– Det är väl samhällsklimatet. Det hänger inte ihop med kyrkogårdarna men kyrkogårdarna är en grön oas i staden där det i regel inte är så mycket folk som besöker platsen och där det är mycket buskar, träd och gravstenar. Där är många ställen att komma undan och att inte synas, säger Anna Jeppsson.
Även om ingen skadats fysiskt finns det på kyrkogårdarna i Malmö sedan en lång tid rutiner för personalen, där de ständigt får påminnelser om att inte lägga sig i misstänkta brott. Istället ska de gå in till kontoret och upprätta en polisanmälan.
Personalen på Östra kyrkogården arbetar också i lag, medan de på S:t Pauli kyrka valt att arbeta ensamma. Någon larmfunktion finns inte, men däremot har personalen en tät telefonkontakt.
– Risken är att man tänker: ”Nu har vi inte fått något larm, så personen mår bra”. Men personen kan ju ha blivit nedslagen utan att kunna larma, säger Rebecka Hansson.
Även kameraövervakning har diskuterats, men då det är en allmän plats lär kyrkogårdarna inte få sina ansökningar beviljade.
Möte i veckan
Situationen har fått Svenska kyrkan i Malmö att kalla till ett möte på torsdag. Polis, politiker, skolor och kyrkan ska då samlas för att kunna hitta nya kontaktvägar, förbättra kommunikationen och skydda sina medarbetare.
Förhoppningen är att man ska lyckas få bort ungdomarna från kriminaliteten.
– De kan kanske komma in i något sammanhang än vara på kyrkogården där det säljs droger, så att de kan komma bort från det, säger Rebecka Hansson.
Anna Jeppsson lägger till:
– För att vi i slutändan ska slippa begrava dem. För det är där de hamnar.