Moderaterna kräver att vaccintillgång säkras

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-06-24

Moderatledaren Ulf Kristersson kräver att vaccin säkras för svenskarna. Arkivbild.

Moderatledaren Ulf Kristersson vill att Sverige säkrar framtida coronavaccin för svenskarna.

Kravet framfördes vid onsdagens partiledarsamtal.

– Kravet är enkelt. Jag vill att Sverige ska förhandla fram doser som är dedikerade för just Sverige, säger Kristersson.

Han är oroad över att de förhandlingar om att säkra tillgången till ett framtida vaccin som sköts av EU-kommissionen kan leda till att Sverige hamnar långt bak i kön när ett vaccin väl är framtaget.

– Resultatet måste vara att vi vet att det finns doser förhandlade till Sverige, säger Kristersson.

– Där är andra länder, men inte Sverige.

Betala för optioner

Kristersson anser att även Sverige i förväg måste betala för optioner från läkemedelsbolag för att kunna få köpa vaccin den dagen det finns tillgängligt.

– Så gör andra länder, säger Kristersson.

– Sedan får man inte lägga alla ägg i samma korg. Det finns flera bolag.

Enligt Kristersson uppgav statsministern att den av regeringen utsedda vaccinationssamordnaren har muskler för att förhandla för Sverige.

Vill se munskydd

Under videomötte med partiledarna efterlyste den vikarierande Centerledaren Anders W Jonsson skarpa rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om att det ska vara munskydd på våra äldreboenden.

– Jag får rapporter från Attendo och ett antal äldreboende att när man börjar använda munskydd på all personal, då sjunker smittan, säger Jonsson.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch lyfte åter frågan om åtgärder för vård- och omsorgspersonals tuffa arbetssituation under sommaren.

– Där är det planlöst från regeringens sida, säger hon.

KD föreslår en ersättning till arbetsgivare i andra branscher för att släppa vårdutbildad personal till vården under en period.

Följ ämnen i artikeln