Sydafrikanska varianten sprider sig i landet: Är besvärligt
Uppdaterad 2021-02-23 | Publicerad 2021-02-22
Den sydafrikanska coronavarianten har pekats ut som värstingen av de muterade virusen.
Varianten upptäckts nu i allt fler svenska regioner.
– Det är nästan omöjligt att förhindra spridningen eftersom den sannolikt är mer smittsam är ursprungsvarianten, säger Niklas Arnberg, virolog vid Umeå universitet.
Den sydafrikanska virusvarianten, som vaccinsamordnaren Richard Bergström pekat ut som den värsta bland de nya varianterna, har hittats i flera svenska regioner. I Stockholm upptäcktes tre fall redan i början av januari och den finns också i Västra Götaland, som dock inte gått ut med hur många fall det rör sig om. Även i Gävleborg – som under lördagen meddelade att man fått Sveriges första fall av den brasilianska varianten – har den hittats.
I veckan gick ytterligare två regioner ut med att man hittat flera fall. I Dalarna rör det sig om två smittade personer i Sälen.
I Västmanland har har Sveriges första klusterutbrott med 20 smittade upptäckts. Inget av dem kunde kopplas till resor.
– Det kommer bli att svårt att helt förhindra spridningen av den. Det är nästan omöjligt att göra det eftersom den är lite mer smittsam är ursprungsvarianten, tror Niklas Arnberg.
”Räkna med att det finns fler”
Varken han eller Jan Albert, professor i mikrobiologi och smittskydd vid KI, är särskilt överraskade över att den sydafrikanska varianten nu upptäckts på flera håll i landet. Båda räknar med att varianten är mer spridd än vad vi känner till. Bara en liten del av alla positiva prover analyseras på den detaljnivån idag.
– Vi testar inte alla så vore det konstigt om vi hittar alla. Flera fall har haft en direkt koppling till resor i Sydafrika, men några har inte haft det. Finns det något sånt fall så kan man nog räkna med att det finns fler, säger Jan Albert.
Men exakt hur mörkertalen ser ut är svårt att bedöma.
– Antalen fall man hittills hittat är ju ganska få, men sannolikt finns det fler. Särskilt i de regioner där man redan har konstaterat spridning, säger Niklas Arnberg.
Värre än brittiska mutationen
Det har hittills inte framkommit att den sydafrikanska virusvarianten är farligare än tidigare varianter. Oron för att den ska få fäste i Sverige handlar framför allt om två saker: att den tros vara mer smittsam och att man misstänker att vaccinen inte är lika effektiva på den.
Enligt Jan Albert är den orsak till mer oro än den brittiska mutationen.
– Den är lite besvärligare. Kruxet är att den både verkar vara mer smittsam och även verkar vara annorlunda på det sättet att varken vaccin och genomgången infektion verkar ge lika bra skydd mot denna variant som de ursprungliga varianterna.
”Måste vaccinera sig”
Trots frågetecknen kring vaccinens effektivitet på nya varianter är det viktigt att vaccinera sig när det blir ens tur, säger Niklas Arnberg.
– Vissa kanske tänker att det inte är någon idé att vaccinera sig, men det är farligt och olyckligt att resonera så. Det är väldigt viktigt att man vaccinerar sig oavsett vilket vaccin man erbjuds. För ju mer vi vaccinerar oss desto mer trycks smittan tillbaka, och då är minskar risken för att ytterligare nya, potentiellt värre varianter dyker upp.
Efter att smittspridningen under en period gick ner, ser flera regioner nu en ökning igen. I Stockholm gick smittan uppmed 24,1 procent förra veckan.
Kan det här bero på de nya mer smittsamma varianterna?
– Det kan vara det, men det kan också vara så att folk är pandemitrötta. Även lokala klimat- och temperatursvängningar kan spela roll. Vi har ju haft en ganska kall vinter och kanske fått mer smittspridning på grund av det, säger Niklas Arnberg.
Hur oroad är du för de nya varianter som upptäcks?
– Jag är oroad för alla nya varianter, men lite extra för den sydafrikanska och den brasilianska.
”Ha inte privata fester”
För att bromsa den sydafrikanska variantens framfart gäller samma gyllene regel som för pandemin överlag: att hålla nere smittan. Men Jan Albert tycker inte att man måste hålla sig hemma i sin region på sportlovet.
– Det är så pass få fall än så länge. Det är samma regler som gäller oavsett om man åker till en vintersportort eller stannar hemma. Man ska inte umgås utanför sin egna grupp, inte trängas i affärer eller ha privata fester.
För att få koll på de nya varianterna, smittspåra och sätta in rätt smittskyddsåtgärder måste testningen skalas upp. Det är på gång, enligt Jan Albert.
Ska testa fler
På Karolinska universitetssjukhuset analyseras nu tio procent av proverna, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendation.
– Sen finns det ett annat sätt att screena med ett slags mutations-PCR-test där man tittar på specifika delar av virusets arvsmassa. Då kan man testa alla positiva prover. Det är igång på vissa labb och på Karolinska universitetssjukhuset siktar vi på att få igång det så snart som möjligt.
Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering om spridningen av de nya virusmutationerna är från 11 februari. Aftonbladet har sökt Folkhälsomyndigheten för en kommentar och uppdaterad information om den sydafrikanska variantens spridning. Presstjänsten hänvisar till tisdagens pressträff.