Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Blödarfebern sprids i Tanzania – botemedel saknas

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2023-03-24

Tanzania står inför sitt första utbrott någonsin av den ovanliga och mycket smittsamma blödarfebern marburg.

Fem av åtta bekräftat smittade, däribland en vårdarbetare, har avlidit. Varken botemedel eller vaccin finns.

De första fallen rapporterades i förra veckan. Symtomen väckte omedelbar oro: feber, kräkningar, blödningar och njursvikt – desamma som vid det fruktade viruset ebola.

Nu har prover bekräftat att det rör sig om marburgviruset, som tillhör samma familj som ebola. Utöver de åtta bekräftade fallen i den nordvästliga regionen Kagera övervakas nu 161 personer, som enligt Världshälsoorganisationen (WHO) via smittspårning identifierats som i riskzonen för insjuknande.

Hastigt förlopp

Enligt myndigheterna finns ”ingen anledning till panik”, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Den tanzaniska regeringen har skickat ett akut team till Kagera. Angränsande länder, däribland Kenya och Uganda, har höjt beredskapen och utökat kontrollen av resande som anländer från Tanzania.

”Vi jobbar med regeringen för att snabbt skala upp kontrollåtgärder för att stoppa virusspridningen och få ett slut på utbrottet så snart som möjligt”, säger WHO:s regionala chef Matshidiso Moeti i ett uttalande.

Marburg liknar ebola och har en dödlighet på upp till nästan 90 procent. Sjukdomsförloppet är snabbt och plötsligt, med hög feber, svår huvudvärk, illamående och sjukdomskänsla. I ett senare skede kan den smittade börja blöda i huden och i inre organ.

Flera döda i Ekvatorialguinea

Godkända botemedel eller vaccin existerar inte, men tidig behandling av vissa symtom kan enligt WHO öka chanserna att överleva.

Sedan januari bekämpar även centralafrikanska Ekvatorialguinea sitt första utbrott av marburgviruset. På torsdagen uppgav WHO att minst 20 personer hittills har avlidit i utbrottet.

– De uppkomna och återkommande smittsamma sjukdomarna är ett tecken på att hälsosäkerheten på kontinenten måste stärkas för att klara av de här sjukdomshoten, säger Ahmed Ogwell Ouma, chef vid folkhälsoorganet Africa CDC, enligt The Guardian.

Följ ämnen i artikeln