Indien höjer beredskapen för ny covidvåg

TT-AP

Publicerad 2022-12-22

En trafikpolis i Hyderabad på torsdagen.

Ökade smittotal i Kina och flera andra länder i Asien har fått Indien att öka kontrollerna och varna för att ta för lätt på riskerna för en ny smittovåg.

Två procent av alla som flyger till Indien testas från och med torsdagen för covid. Stickprovstesterna för internationella resenärer till landets flygplatser är den mest handfasta åtgärden regeringen tar till efter att antal smittofall ökat i Asien.

Det finns dock ännu inga planer på att stoppa flyg från länder där smittan sprids.

Premiärminister Narendra Modi har under torsdagen suttit i ett extrainkallat möte om smittspridningen. Efter mötet varnar han för att ta för lätt på larmen och har bett hälsodepartementet att ta fram en lista på åtgärder som enkelt kan implementeras.

Hälsominister Mansukh Mandaviya ber de lokala regionala styrena att vara uppmärksamma på smittoökningar och att undersöka eventuella nya varianter av viruset.

Han uppmanar befolkningen att ta fler doser vaccin, använda munskydd och hålla avstånd, även om regeringen ännu inte vill göra munskydd obligatoriska.

– I synnerhet nu, med tanke på de kommande festligheterna och nyårsfirandet, är det viktigt att man tänker på munskydd och att sköta hygienen, säger han.

Indien lättade tidigare i år sina covidrestriktioner efter att antalet fall sjunkit kraftigt. Officiellt är just nu 3 400 personer smittade i hela landet.

Indien drabbades hårt av den andra vågen av pandemin, med en topp i maj 2021 då fler än 3 700 personer om dagen dog till följd av viruset.