Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Thailands åsidosatta valsegrare frias

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-01-24

Den thailändske oppositionsledaren Pita Limjaroenrat, som vann en jordskredsseger i fjolårets val men inte släpptes fram till regeringsmakten, ser ut att få sitta kvar i nationalförsamlingen. Här firar han författningsdomstolen i Bangkok på onsdagen.

Oppositionsledaren Pita Limjaroenrat – den stora vinnaren i förra årets val i Thailand – blir inte utsparkad ur landets parlament.

Den thailändska författningsdomstolen har granskat anklagelser om att 43-åringen skulle ha brutit mot vallagarna genom att ha ett ägarinnehav i ett sedan länge nedstängt mediebolag. Det har han inte gjort, beslutar domstolen med klar majoritet.

Demokratiförespråkaren Pita Limjaroenrat och hans parti Kao Klai (ungefär Framstegspartiet) vann en jordskredsseger i valet i maj 2023. Han hade gått ihop i en koalition tillsammans med sju andra partier för att göra samlat motstånd mot det militära etablissemang som har haft och reglerat makten i Thailand sedan militärkuppen 2014. De ville också riva upp stora delar av landets strikta majestätslagar.

Kao Klai fick nästan 38 procent av rösterna i valet, men Pita Limjaroenrat släpptes inte fram till regeringsmakten. Det politiska systemet är kraftigt riggat i militärens favör enligt en grundlagsändring som genomfördes efter kuppen 2014. En tredjedel av nationalförsamlingen och hela senaten tillsätts av militären.

Något senare avgick Pita Limjaroenrat som partiledare med hänvisning till att det inte var säkert att han skulle kunna sitta i nationalförsamlingen.

Oppositionsledaren och hans parti står inför ytterligare juridiska utmaningar. Nästa vecka ska författningsdomstolen avgöra om deras löften om att riva upp majestätslagar kan anses utgöra försök att störta monarkin.