Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Över 40 skadade i robotattack mot Kiev

TT

Publicerad 2023-12-13

Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver samt annekterade områden till och med den 12 december.

Över 40 personer har skadats i ryska robotanfall mot Ukrainas huvudstad Kiev under natten. Ett sjukhus och bostadsbyggnader har också skadats, enligt ukrainska myndigheter.

”Totalt skadades 45 personer i distriktet Dniprovskyj i fiendens attack”, skriver Kievs borgmästare Vitalij Klytjko på sociala medier.

”18 av dem fördes till sjukhus, inklusive två barn. 27 fick medicinsk hjälp på plats, bland dem tre barn.”

Nyhetsbyrån AFP:s reporter i staden rapporterar om explosioner och flyglarm.

Samtliga robotar sköts ned av det ukrainska luftförsvaret. Skadorna orsakades av nedfallande bråte, enligt Kievs militärledning. En av projektilerna ska ha störtat i närheten av ett sjukhus vars byggnader fick fönster utslagna.

Räddningstjänsten arbetar på flera platser i staden med att släcka bränder som uppstått i samband med att de ryska robotarna skjutits ned.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte på tisdagen USA:s huvudstad Washington DC, där han vädjade till kongress om att godkänna ytterligare stöd till Ukraina för försvar mot Rysslands anfallskrig.

– I nästan två år har vi varit i ett fullskaligt krig, det största sedan andra världskriget, och kämpat för frihet, sade Zelenskyj under en pressträff med USA:s president Joe Biden på tisdagskvällen.

– Oavsett vad Putin försöker med har han inte vunnit några segrar. Tack vare Ukrainas framgång, framgång i försvaret, är andra europeiska nationer säkra från den ryska aggressionen, fortsatte han.

Zelenskyj har nu landat i Oslo i Norge där han ska vara med på det nordiska toppmötet, där även statsminister Ulf Kristersson (M) deltar.