Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Stulen gåva från Marie-Antoinette återfunnen

TT

Publicerad 2024-04-11

En målning av Marie-Antoinette och två av hennes barn invid diamantarmband som ägts av drottningen. Arkivbild.

Två sällsynta porslinsföremål har hittats i Frankrike – nästan 40 år efter att de stals från ett slott. Marie-Antoinette uppges ha gett porslinet till en nära vän under tiden som drottning.

1987 tog sig beväpnade rånare in i slottet Thoiry väster om Paris. I skydd av natten lämnade de slottet med en rad värdefulla föremål, däribland en skål och en kanna tillverkade på 1700-talet av den anrika porslinstillverkaren Sèvres.

Häromdagen – 37 år efter stölden – fick slottets ägare Paul de La Panouse samtalet han drömt om: porslinet hade hittats. En antikexpert hade kontaktat polis efter att ha fattat misstankar om två dyrbara föremål han erbjudits att köpa.

– Det var så, så känslosamt, säger de La Panouse till tidningen Le Parisien.

Porslinet, handmålat i en ovanlig himmelsblå nyans, var en gåva från Frankrikes dåvarande drottning Marie-Antoinette till kungabarnens guvernant Louise Élisabeth de Croy, tillika de La Panouses avlägsna släkting.

För Le Parisien beskriver 80-åringen stölden, som inträffade när han befann sig i 1500-talsslottet, som en förlägenhet som plågat honom i årtionden.

– Med stölden blev jag ofrivilligt den felande länken i familjekedjan, säger han.

Porslinet ska nu återbördas till de La Panouse, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.