Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Domen: Miljardärfamilj utnyttjade sin personal

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-06-21

Familjens anställda flögs in från Indien för att arbeta vid familjens villa i schweiziska Cologny. Arkivbild.

En domstol i Schweiz har friat fyra personer från Storbritanniens rikaste familj från anklagelser om människohandel – men dömer dem till fängelse i minst fyra år för lindrigare anklagelser.

Rätten anser att medlemmarna i familjen Hinduja har gjort sig skyldiga till att ha exploaterat anställda – som flugits från deras hemland Indien för att arbeta vid familjens villa i schweiziska Cologny – och anställt dem på otillåtna grunder.

En ekonomisk uppgörelse nåddes tidigare för tre anställda gällande anklagelser om exploatering. Åklagaren beslutade trots detta att driva ärendet på grund av anklagelsernas allvar.

Domstolen menar dock att familjens behandling av de anställda inte utgjort människohandel, eftersom de anställda förstått vad de gett sig in på.

Familjen har bland annat anklagats för att ha konfiskerat de anställdas pass, haft hårda begränsningar för när de får lämna huset och att personalen har betalats så lite som motsvarande drygt 80 kronor för 18 timmar långa arbetspass.

Familjen har nekat till anklagelserna. Försvarsadvokaterna har sagt att lönerna behöver ses i rätt kontext, i och med att personalen också fick mat och boende.