Kristi brud om våldet: Alla accepterade det
Rättegång mot Kristi brud inleds i dag
Publicerad 2020-01-14
I dag inleds rättegången mot Åsa Waldau, 54, och två andra före detta Knutbypastorer.
De står åtalade för misshandel och sexuellt utnyttjande.
– Det var ju någonting som blev accepterat av alla i den här gruppen och jag tror alla någon gång på något sätt gjorde det, säger hon i polisförhören om misshandeln i sekten.
Åsa Waldau åtalas bland annat för att ha bitit en församlingsmedlem i ansiktet och för att vid andra tillfällen ha sparkat henne i magen, dunkat hennes huvud i väggen och huggit en gaffel i hennes hand.
De händelser som ligger till grund för åtalet ska ha inträffat 2014–2016.
Polisanmälde sig själv
I polisförhören medger Åsa Waldau att hon har örfilat medlemmar. Hon hävdar att alla i den innersta kretsen gjorde liknande saker.
Själv fick hon aldrig några fysiska tillrättavisningar, berättar hon i förhören:
– Man rörde ju inte mig så för jag var ju ... jag tillhörde ju Jesus...
I samband med att Knutbyförsamlingen började falla samman 2017 polisanmälde den före detta pastorn Peter Gembäck sig själv och sina tidigare kollegor.
– Jag vill lägga alla kort på bordet och därför har jag själv kontaktat polisen, beskrivit situationen och bett dem utreda om det är någonting som är straffbart eller inte, sa han till SVT:s ”Uppdrag granskning”.
Nu står han åtalad för misshandel och olaga tvång.
Den tredje åtalade är en 49-årig före detta pastor som misstänks för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
Kretsade kring Waldau
Alla tre tillhörde under många år den allra innersta kretsen i Knutby.
Sektens säregna tolkning av det religiösa begreppet ”Kristi brud” gav Åsa Waldau en särställning. Normalt brukar termen tolkas som en beskrivning av församlingen. Men i Knutby tolkades det som en person, nämligen Åsa Waldau.
Flera tidigare medlemmar har vittnat om hur tillvaron i församlingen kretsade kring Kristi brud, även sedan Åsa Waldau formellt lämnat sitt uppdrag som pastor.
Rättegången i Uppsala tingsrätt väntas pågå till den 4 februari.