Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Han är skrällen i Moderaternas provval till EU

Publicerad 2013-05-17

EU-kritiske riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin, 27, blev den stora skrällen i Moderaternas provval till EU-parlamentet nästa år.

På kort tid slog han sig in på partiets topplista – och knuffade därmed ner andra mer kända namn.

– Man måste vara sunt kritisk, EU har förvandlats till något annat än när vi gick med, säger Bohlin.

Carl-Oskar Bohlin.

De tre moderater som i dag sitter i parlamentet och ställer upp för omval fick flest röster i provvalet.

Gunnar Hökmark hamnade i topp, tätt följd av Christofer Fjellner och Anna Maria Corazza Bildt.

Men på fjärde plats slog sig alltså Carl-Oskar Bohlin, riksdagsledamot från Borlänge, in.

– Det är den stora överraskningen, han dök upp från ingenstans med en mer EU-skeptisk linje än vad det moderata etablissemanget är van vid, säger en M-källa.

Vill förnya EU-politiken

Carl-Oskar Bohlin sitter i riksdagen sedan valet 2010, har sin bakgrund i ungdomsförbundet MUF och har studerat juridik.

Han säger sig vara stolt och glad över att ha fått så stort genomslag för den kampanj han inledde i oktober förra året, när partiets arbetet för att vaska fram kandidater till EU-parlamentet nästa period inleddes.

– Jag gick till val på att vi måste ta nya Moderaterna till Bryssel, förnya vår Europapolitik och att vi i vissa delar behöver vara mer EU-kritiska. Det har uppenbarligen tagits emot väldigt väl av medlemmarna, säger Bohlin.

Om han lyckas ta plats i Bryssel vill han bland annat arbeta för att återföra makt till medlemsstaterna.

– Det är nyttigt att vara sunt kritisk till samarbetet eftersom det svällt till något där man allt mer lägger sig i det som borde vara medlemsländernas egna angelägenheter.

Carl-Oskar Bohlin menar att han på många sätt instämmer i den EU-kritik som Storbritanniens premiärminister David Cameron luftat.

– Han har många poänger men jag, till skillnad från honom, tror inte att lösningen är att villkora Sveriges medlemskap i samarbetet utan att det snarare handlar om att förbättra det, säger han.

"Ödmjuk inför den process som kommer"

Även om Carl-Oskar Bohlin lyckats väl i den medlemsomröstning som provvalet innebär är det inte alls säkert att han faktiskt tar plats i parlamentet nästa år.

Först ska en nomineringskommitté ta fram ett förslag till kandidatlista inför EU-valet i maj och därefter är det upp till Moderaternas stämma i oktober att avgöra.

Enligt Moderater som Aftonbladet talat med finns det dock en risk att Carl-Oskar Bohlins EU-kritiska hållning inte kommer att få gehör hos partiledningen.

– Han lyckades snuva den åtråvärda fjärdeplatsen från många mer etablerade kandidater. Det blir intressant att se om ledningen kommer tillåta honom att få den platsen, farhågan är att man kommer använda kvoteringskortet för att försöka peta en mindre EU-euforisk röst från listan, säger en M-källa.

Carl-Oskar Bohlin själv hoppas dock att partiet kommer att lyssna på sina medlemmar.

– Jag är ödmjuk inför den process som nu kommer men hoppas naturligtvis, säger han.

Totalt deltog 35 kandidater från hela landet i provvalet. 782 personer röstade. Provvalet är ett av de underlag som nomineringskommittén har att ta ställning till i sitt arbete.

Aftonbladet söker Kent Persson, partisekreterare (M) för en kommentar om provvalet.

ANNONS