Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Därför greps journalisterna

Publicerad 2012-09-10

Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson ville granska Lundinbolaget Africa oil när de greps i Etiopien förra sommaren. De dömdes till elva års fängelse för terrorbrott.

Efter drygt 14 månader har de nu fått nåd och släpps fria.

Den 6 juni möttes reportern Martin Schibbye och fotografen Johan Persson i Kenyas huvudstad Nairobi för att påbörja sin resa via Somalia med slutmål Ogadenprovinsen. Syftet var att granska Lundin Oils förehavanden i området. De ville undersöka uppgifter om övergrepp mot civila kopplade till oljeutvinning.

Inga svenska medier ville betala för deras försök att ta sig in och skildra situationen i provinsen. Därför tog de av egna besparingar och bekostade resan på runt 100 000 kronor.

”En svettig sak”

Klockan 14.40 på eftermiddagen den 7 juni gick någon från Lundin Oil Services SA in på Martin Schibbyes blogg.

Besöket varade i 3 minuter och 47 sekunder.

Lundin Oil Services SA, med kontor i Schweiz, sköter Lundin Petroleums organisation.

När Martin Schibbye upptäckte att Lundin Oil besökt hans sida diskuterade han det med sin kollega Johan Persson. Båda kände olust.

Under natten skickade Martin Schibbye via IP-telefoniprogrammet Skype över en skärmdump som visade hemsidans besökslogg till sin kollega Anna Roxvall hemma i Sverige. Hon hade jobbat med research inför resan.

Hon var inte uppkopplad då. Men den 11 juni fick hon följande meddelande av Johan Persson via Skype:

"En svettig sak. Martin upptäckte i går att Lundin Oil Services Sa i Frankrike varit inne på hans hemsida den 7:e. Lite obehagligt med tanke på att han inte mejlat dem om något. Alltså en dag efter att han landat."

Svenskarna tog sig från Somalia till Ogaden under natten mellan den 27 och 28 juni förra året, i en bil tillsammans med en smugglare som de betalade 4 000 dollar. Några mil in i området möttes de av 20 ONLF-soldater. Därifrån vandrade de till fots tillsammans med dem.

”Antal döda”

Svenskarna greps den 30 juni. De säger att det ska ha skett en skottstrid mellan ONLF och armén, och de fortsatte till fots med armén i två dagar till en stad där de hördes och filmades av en lokal tv-station.

De anklagades för terrorism och samröre med ONFL-gerillan.

Journalisternas svenska advokat Thomas Olsson tror att de lurades i en fälla. Att den etiopiska armén för förvarnad.

– Den person som körde dem var nog väl medveten om att de senare skulle bli gripna på andra sidan gränsen, har han sagt i en intervju med DN.

Han ifrågasätter också om det verkligen var en gerillagrupp som svenskarna träffade och att soldater skulle ha dött i skottstriden med de utpekade rebellerna.

– Det har talats om ett antal döda, men det är väldigt oklart vad som hade hänt. Det har inte heller visats några bilder som på något övertygande sätt visar några förluster. Mycket talar för att det här var iscensatt av etioperna själva.

”Inga tvivel om att civila dödats”

I flera år har ett hemligt krig pågått mellan Etiopiens armé och ONLF, en gerilla som vill ha självständighet och som regimen anser är terrorister.

Inga journalister får besöka provinsen. All kontakt med gerillan är förbjuden.

Ogaden är ungefär lika stort som Norge. Kanske kunde det också vara lika rikt. Under marken finns enorma mängder olja och gas och den etiopiska regeringen har slutit avtal med utländska bolag om prospekteringen.

För tre år sedan köpte företaget Africa Oil ett tillstånd att vara här från svenska Lundin Petroleum, där nuvarande utrikesminister Carl Bildt (M)

tidigare satt i styrelsen.

Det råder inget tvivel att civila drabbats i arméns jakt på rebeller.

Aftonbladets utsända rapporterade förra året från flyktinglägret Dadaab i Kenya, ett läger där upp emot en halv miljon flyktingar trängs i tält och hyddor.

”Alla har gått hit, drivits fram i dagar och veckor och månader, för att överleva. Människorna från Ogaden i Etiopien har inte hotats av svält och törst – utan av våldet från sin egen regering”, skrev Aftonbladets Staffan Lindberg.