”Vill inte att de säljer våra bostäder”

Publicerad 2013-06-13

Stor demonstration på Albys gator

1 300 hyresrätter i Alby i Botkyrka planeras att säljas till en privat förvaltare.

På onsdagen ljöd ropen i demonstrationståget längs Albys gator.

– Vi vill inte att de säljer ut, och framför allt inte utan att lyssna på folket först, säger Albybon Valentina Cuevas, 26.

Den 26 juni ska Botkyrka kommun fatta beslut Botkyrkabyggens utförsäljning av 1 300 hyresrätter i Alby till en privat förvaltare.

”Hanterat det dåligt”

Försäljningen har väckt känslor i orten och genom kampanjen ”Alby är inte till salu” har Albyborna ordnat möten, pratat på torg och samlat in namnunderskrifter för att stoppa försäljningen.

I går samlades de i ett demonstrationståg där de gick längs ortens gator.

– Vi tycker att man har hanterat det här dåligt, säger Nabila Abdul Fattah, en av de som arbetar med ”Alby är inte till salu”.

Hon säger att Albyborna är rädda för att den nye ägaren antingen ska renovera och rusta upp bostäderna så att de boende inte längre har råd att bo kvar eller att husen inte kommer tas om hand och förfalla.

– Namnen vi har samlat in har ignorerats och de har ignorerat oss och arbetet vi har utfört. Man måste låta demokratin ha sin gång, säger Nabila Abdul Fattah.

Valentina Cuevas, 26, bor och är uppväxt i Alby.

– Det sker orättvisor varje dag. Vi vill inte att de säljer ut, och framför allt inte utan att lyssna på folket först, säger hon.

”Behöver investerare”

Enligt Bo Johansson, Botkyrkabyggens styrelseordförande, ligger ekonomiska skäl till grund för försäljningen av de 1 300 lägenheterna i Alby.

– Grunden är att vi ska klara en långsiktig ekonomisk situation i bolaget i förhållande till upprustning. Vi behöver få in en investerare när det gäller att utveckla Alby, säger Bo Johansson till Aftonbladet.

Enligt honom finns det i nuläget inga planer på att omvandla de 1 300 hyresrätterna till bostadsrätter.

– Köparen har framfört att om det är så att det finns någon som kan tänka sig att bilda bostadsrätt så är han villig att medverka. Men det gäller max tio procent av lägenheterna, säger Bo Johansson.

ANNONS