SOS skickade grannar - inte ambulans

Publicerad 2011-08-05

En kvinna ramlade i sin lägenhet och kunde inte ta sig upp.

Därför ringde hon SOS Alarm.

Men istället för att skicka en ambulans ringde operatören ett närboende äldre par och bad dem hjälpa kvinnan.

Efter att det äldre paret fick samtalet på lördagskvällen ska de ha försökt leta sig fram till kvinnans lägenhet i Stora Tuna, Borlänge, skriver Dala-Demokraten. Men de lyckades inte och återvände hem. Utan att kvinnan fått någon hjälp.

"Olyckligt"

Daniel Lundin, ansvarig på SOS Alarm i Falun beklagar det inträffade.

– Det hela är jätteolyckligt. Här har operatören handlat på eget bevåg, säger han till Dala-Demokraten.

I det här fallet gick det ändå bra. Kvinnan fick hjälp av en annan närboende och kunde ta sig upp. Daniel Lundin menar att liknande händelser är svårbedömda eftersom det inte är tydligt om det är hemtjänsten eller sjukvården som ska ta hand om dem.

Hjärtsjuk väntade en timme

Det anser inte hemtjänsten. Karin Janson är verksamhetschef på Dalakommunens sociala sektor. Hon säger till Dala-Demokraten att hemtjänsten endast har ansvar för dem som redan har hjälp och för dem som har trygghetslarm. De ansvarar inte för larm till SOS.

Händelsen är den senaste där kritik riktats mot SOS Alarm. Nyligen fick en hjärtsjuk kvinna i Söderhamn vänta på ambulans i över en timme. Ambulanspersonalen hade skickats till en identisk adress i Hudiksvall, fem mil från den plats där den sjuka kvinnan väntade.