Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Anton Abele får plats i riksdagen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-14

Om han tackar ja är 18-åringen den yngste som någonsin suttit i riksdagen

Anna König Jerlmyr (M) ersätter Ulf Kristersson som socialborgarråd i Stockholm.

Då uppstår en lucka för den 18-årige Anton Abele som ser ut att ta en plats i riksdagen.

– Det ska bli väldigt roligt. Jag är förväntansfull, säger Anton Abele (M).

Anton Abele gjorde sig känd för sitt upprop mot våldet i samband med att den 16-årige Riccardo Campogiani slogs ihjäl i Stockholm 2007.

Abele samlade 12 000 personer till en manifestation mot våldet och har sedan dess drivit frågan om att minska våldet och öka tryggheten. Hans mål har hela tiden varit att ta en plats i riksdagen.

Nu ser det ut som att hans dröm blir verklighet.

Moderaterna har ringt

I dag har han fått ett samtal från Moderaterna som kallat till möte i eftermiddag. Abele, som tog studenten redan i våras, pluggar ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm.

– Det kan nog bli svårt att kombinera så jag får ta ett studieuppehåll därifrån. Jag är en rookie inom politik och ser fram emot det här ärofyllda uppdraget, säger han.

Själv säger han att det är engegemanget för frågorna om att stoppa våldet i samhället som drivit honom framåt. Det är också de frågorna han kommer att försöka fokusera på i riksdagen.

– Jag är enormt tacksam för det stöd jag fått, säger han.

Tio mandat

Stockholms stad har tio mandat i riksdagen. När Anna König Jerlmyr (M) nu lämnar sin post ska den ersättas av nästa person på listan för Stockholms stad.

– Hon kommer skyndsamt att lämna in sitt önskemål om att frias från sin tjänst i Sveriges riksdag. Hon måste komma in med en skriftlig ansökan, säger Oliver Carrà, presskontakt för Anna König Jerlmyr.

De fyra personerna som står före Anton Abele på listan för ersättare i Stockholm har redan ersatt varsin ledamot som blivit statsråd. En av dem har ersatt Fredrik Reinfeldt. Anton Abele, som nummer fem på listan, står nu på tur att ersätta nästa ledamot.

Historiskt yngst

När den då 19-årige Gustav Fridolin (MP) kom in i riksdagen 2002 var han den yngsta ledamoten någonsin. När Anton Abele nu får en plats som riksdagsledamot slår han det rekordet.

Först när Anna König Jerlmyrs ansökan om att friställas från sina uppdrag har kommit in ersätts hon. Det är formellt riksdagen som tar beslutet och nästa gång riksdagen samlas är på tisdag nästa vecka.

Anton Abele skriver på sin hemsida att hans viktigaste sakfrågor är att öka kontakten mellan polisen och vanliga medborgare, att använda kameraövervakning för att öka tryggheten, att öka vittnesskyddet och se till att brott inte lönar sig.