Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

30 000 strejkar på torg i Finland

Publicerad 2015-09-18

Tiotusentals människor har samlats i centrala Helsingfors för att strejka mot regeringens sparåtgärder. Samtidigt står kollektivtrafiken helt stilla.

Över 30 000 människor har, trots ihärdigt regn, samlats på Järnvägstorget i centrala Helsingfors. Fler strömmar till platsen samtidigt som fackförbunden håller tal, och liknande upprop ska hållas på flera andra orter.

– Det är en fantastisk stämning, säger Annemari Anttila, informatör på servicefacket PAM till TT.

Kollektivtrafiken står still

I princip all kollektivtrafik i landet står still men något trafikkaos är det inte tal om i vare sig Helsingfors, Tammerfors, Åbo eller Uleåborg. Trycket på vägarna väntas dock öka under dagen. Även många affärer kommer att hålla stängt under demonstrationen, men däremot kommer apoteken att hålla öppet.

Flygbolaget Finnair har på förhand ställt in 15 inrikesflyg, och förseningar väntas också på andra flygningar. All tågtrafik har stoppats mellan klockan 06 och 18 och bussarna står still ett dygn framåt från klockan 03 på morgonen. Undantaget är ett fåtal bussar i huvudstadsregionen.

Finlands BNP har krympt sedan finanskrisen och den sittande regeringen har försökt att kraftigt minska de offentliga utgifterna i ett så kallat samhällsfördrag.

– Men facket ville inte börja förhandla, så regeringen tänker genomföra en rad sparåtgärder utan fackets godkännande, säger Pasi Sorjonen, chefsanalytiker vid Nordea Finland.

Skiftjobbare drabbas

Finlands regering vill införa en karensdag, minska på antalet semesterdagar för offentligt anställda och minska söndagsersättningen för skiftesarbetare. Nedskärningarna drabbar särskilt kvinnodominerade branscher med skiftarbete såsom service och vård.

– Det hjälper inte konsumtionen att minska låginkomsttagares löner, men regeringen vill få bort underskottet i de offentliga utgifterna, säger Sorjonen.

Finlands ekonomi krymper och konsumtionen minskar, samtidigt som de offentliga utgifterna ökar. Den långsamma nedförsbacken har fortsatt sedan finanskrisen kickade i gång 2007.

– Det är högkonjunktur i Sverige och många andra västländer. Många har trott att det även ska vända här, men det har det inte gjort, säger Pasi Sorjonen.

Nokias fall förödande

Nokia var länge drivande i Finlands export, så företagets fall slog hårt på landets ekonomi. Skogs- och pappersindustrin har också haft svårt i en digital värld, vilket är en annan stor exportbransch.

– Strukturen kommer att finnas kvar. Finlands export kommer även i framtiden att vara centrerad kring skog, kemikalier och teknologi, säger Sorjonen.

TT-FNB

ANNONS

Följ ämnen i artikeln