Arnelle: ”Skratten har tystnat i Paris”

Uppdaterad 2015-11-15 | Publicerad 2015-11-14

Vännerna Pamela och Arnelle.

Lördagskvällen den 14 november skiljer sig från andra lördagskvällar i Paris. En bråkdel av Parisarna firar helg. Och de flesta som är ute på gatorna har ett allvarsamt uttryck i ansiktet.

– Skratten har tystnat. I vanliga fall är det mycket folk ute som dricker öl, pratar och skrattar. Så är det inte ikväll, säger Arnelle, 31 år.

Under en vanlig lördagskväll i Paris är gatorna fulla med helgfirare. Men så är inte fallet i kväll. Ett stort antal restauranger och barer är stängda och många Parisbor som befinner sig ute har ett annat mål än att fira helg – att hedra offren för terrorattacken med blommor och ljus.

– Vi är fortfarande chockade, sorgsna och rädda. Nästa steg blir att känna ilska, säger Arnelle, 31 år.

Hon bor ett stenkast från kaféet La belle equipe som utsattes för en brutal skjutning där 19 personer dog. Området runt gatan Rue de Charonne är ett populärt restaurangstråk med mycket besökare på helger, förklarar Arnelle.

– Här är alltid mycket folk i området på helger. Det är genuint franskt och lockar många unga människor. Men idag så är nästan alla barer och restauranger stängda och gatan är folktom, säger hon.

”De har angripit vår själ”

De få barer och restauranger i området som håller öppet är halvtomma.

– Det brukar vara mycket svårt att få ett bord här en lördagskväll. Men som du ser nu här finns

I området nära konserthallen Bataclan, där 80 människor dog när terroristerna öppnade eld under en konsert, är det inte heller mycket folk ute. Förutom ett stort antal journalister som bevakar händelsen.

– Det är bara väldigt mycket journalister där. Jag tycker att det är alldeles för mycket, säger Pamela.

Hennes vän Arnelle tycker att terroristerna har angripit det typiskt franska och den unga, moderna generationen.

– De har angripit vår själ. De har skjutit precis på de ställen vi brukar gå.

Följ ämnen i artikeln