Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”Väljarna vet att sänkt skatt kostar”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-08

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan oroas inte över undersökningen

Klart att människor gillar sänkt skatt.

Men de flesta förstår att det har ett pris.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan oroas inte av undersökningen som visar att en majoritet känner sig som vinnare på regeringens politik.

Även bland rödgröna väljare är det fler nu än tidigare som tycker att de gynnas av regeringen Reinfeldt, enligt en undersökning som presenteras i DN i dag. Vi frågade Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan hur han ser på det.

De första två åren kände sig en majoritet missgynnade av regeringens politik, trots att det fortfarande var högkonjunktur. I år, efter den värsta krisen i mannaminne känner sig fler som vinnare. Varför?

– I början hade många i färskt minne alla de avgifter som regeringen höjde, bland annat till a-kassan. Men nu har de allra flesta gynnats av det som Riksbanken har gjort med räntan. Den har i praktiken utraderats. Så jag är inte så förvånad över att det är många som känner att de har det ekonomiskt bättre. När det gäller regeringens skattesänkningar ska man komma i håg en sak: När man lånar pengar för att sänka skatten, som regeringen har gjort, då är det också så att pengarna kommer att behöva betalas tillbaka. De flesta förstår att det har ett pris i ungdomsarbetslöshet som inte bekämpas och i klyftor som ökar.

Bland de som fortfarande känner sig missgynnade har andelen pensionärer ökat medan färre pekar på a-kassan. Varför, arbetslösheten stiger ju?

– Det var ett tag sedan regeringen höjde avgifterna till a-kassan. Det var en strategi att höja tidigt så att väljarna skulle glömma bort det. Men för pensionärerna är orättvisorna i högsta grad levande. I dag har vi ett skattesystem som gör att de som har jobbat hårt hela sitt liv nu ska bestraffas. Jag förstår om många tycker att det är djupt orättvist.

Fyra av tio LO-väljare och var tredje rödgrön väljare tycker att de gynnas av regeringens politik. Hur ser du på det?

– Det är inte så konstigt. Det ena är Riksbankens kraftiga räntesänkningar och det andra är skattesänkningarna. Men jag tror att de flesta förstår att det har ett pris.