Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Nu läggs grunden för framtidsbesluten

Inga beslut fattas är den officiella linjen.

På utrikesministermötet i Stockholm bestäms ändå framtiden.

Afghanistan och Mellanöstern står överst på den osynliga dagordningen.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.

När EU:s utrikesministrar samlas i Stockholm i dag och i morgon är det för ett traditionellt informellt möte som hålls varje gång EU byter ordförandeland.

Konkret innebär det att deltagarna kan lämna slipsen hemma om de vill, inte behöver granska några finstilta formuleringar och slipper svara på en massa frågor från media.

Inget protokoll

Detta ska göra deltagarna mer avspända och villiga att tänka utanför "boxen". Mer av brainstorming och mindre av att försvara sitt eget lands positioner. Deltagarna kan känna på varandra utan att vad de säger förs till protokollet.

Omgivningen med spännande konst och vackra Stockholmsvyer från Moderna museét ska ge extra stimulans.

Frågar man UD så fattas inga beslut på mötet. Formellt är det säkert sant. Men i praktiken är det här som grunden läggs för de beslut som fattas de närmaste månaderna i viktiga utrikespolitiska frågor.

Osynlig dagordning

Idéer föds som används i den fortsatta processen, meder Cecilia Juhlin, UD:s presschef. Folk kan släppa sina nationella hattar.

Dagordningen är lika osynlig som besluten men detta är några av de viktigaste diskussionsämnena:

Afghanistan. Det nyss avklarade presidentvalet ser inte precis ut att gå mot succé samtidigt som säkerhetsläget konstant förvärras. Så vad ska EU satsa på; fler soldater eller mer fokus på civila insatser?

Mellanöstern. Hur kan EU se till att israeler och palestinier sätter sig vid förhandlingsbordet i gen för att en gång för alla försöka få slut på konflikten. Med Obama i ryggen vågar EU kanske vara tuffare mot Israel.

Iran. Hur långt är EU berett att gå för att få Iran att avstå från sina försök att skaffa kärnvapen?

EU:s roll som utrikespolitisk maktfaktor. EU vill vara lika handlingskraftigt som USA men har haft oerhört svårt att tala med en röst. Statscheferna för de största länderna gillar att stjäla showen och göra sina egna utspel.

Chans för Bildt

För värden Carl Bildt är mötet en chans att stärka sina aktier till jobbet som EU:s "utrikesminister" när Javier Solana avgår. Om han nu vill ha det.

Bildt kan briljera med exklusiva intryck och informationer efter en resa till Afghanistan. Bildt kom hem för bara några dagar sedan efter att ha träffat både president Hamid Karzai och utmanaren Abdullah Abdullah. Den informella karaktären på mötet ger också Bildt chansen att koppla på sin torra charm.

Även om jag förstått att långtifrån alla av hans kollegor uppskattar den.