’Det tyder på fartblindhet’

Publicerad 2013-12-11

FRA:s dataintrång skulle i extremfall kunna uppfattas som en krigshandling.

Det menar Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys:

– Detta tyder på ett tilltagande mått av fartblindhet från svensk sida.

Agrell är starkt kritisk till de Uppdrag gransknings nya uppgifter om FRA:s mycket nära samarbete med NSA:

– Den bild som successivt framträder av arten och omfattningen av den amerikansk-svenska integrationen på signalspaningsområdet tyder på ett tilltagande mått av fartblindhet på svensk sida. Har någon på ansvarigt håll alls satt sig ner och funderat igenom vilka konsekvenser allt detta kan leda till om saken blev känd? skriver Agrell i ett mejlsvar till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Den gamle underrättelsechefen Thede Palm resonerade gång på gång i sina memoarer om balansgången mellan samarbete och suveränitet och vikten av att hålla särskilt stora och starka partners på armlängds avstånd. Men detta var på 1950-talet. Det tycks som om underrättelseinsamlingens möjligheter på senare tid har blivit överordnade de nationella säkerhetsmålen, något som är katastrofalt, särskilt för ett litet land som ju Sverige trots allt är.

Agrell, som är professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, kommenterar också avslöjandet om att FRA hjälpt NSA att hacka datorer:

– Skillnaden mellan avlyssning och dataintrång är att de senare utgör en aktiv handling som med viss rätt kan uppfattas som fientlig och i extremfall som liktydig med en krigshandling. Sveriges starka fokus på cyberförsvar och cybersäkerhet riskerar att urgröpas om man själv använder sig av metoder som man i andra sammanhang vill motverka både nationellt och internationellt.