Delägare kritiseras nu av Advokatsamfundet

Uppdaterad 2014-01-29 | Publicerad 2014-01-28

Ljunggren har i dag ansökt om att gå ur bolaget

Pontus Ljunggren, 45, är inte bara sajten Lexbases advokat – utan även bolagets delägare.

Advokatsamfundet har därför öppnat ett ärende och kritiserar honom hårt:

– Om han inte svarar innan veckans slut kommer det att bli ett disciplinärende, säger generalsekreterare Anne Ramberg.

På den nya sajten Lexbase säljs folks domar för strax under hundralappen.

Där står hela personnumret, adress vid domtillfället, aktuell adress, adresskarta, begångna brott, påföljd, målnummer och domstol.

– Vi hänger inte ut någon. Vi publicerar en dom som en tingsrätt redan har skrivit som en följd av en handling som en person redan har gjort, sa bolagets advokat och dåvarande talesperson Pontus Ljunggren, 45 i går till Aftonbladet.

”Missbrukar rättigheter”

Bolaget möter dock mestadels motstånd – nu även från Advokatsamfundet:

– Sajten är ett cyniskt missbruk av grundläggande rättigheter. Den exploaterar människors privatliv och tar betalt för det vilket är djupt identitetskränkande, säger Anne Ramberg, samfundets generalsekreterare.

Hon påpekar att sajten dessutom innehåller en massa brister:

– Den riskerar att peka ut fel person, avlidna personer och folk som sonat sina brott. Det är en mycket olycklig produkt som skadar väldigt mycket, säger hon.

Allt detta möjliggörs tack vare att sajten ansökt om ett utgivarbevis för 2000 kronor och fått det beviljat. Därmed har den grundlagsskydd och råder inte under personuppgiftslagen.

– Men man missbrukar rättigheter som är grundlagsskyddade och som har tillkommit i demokratins tjänst för att granska makten och få insyn i myndigheter och förvaltning. Den är inte till för att man ska skydda affärsgivande verksamhet där man säljer integritetskänslig information.

Riskerar nu påföljd

Anne Ramberg har däremot agerat när det kommer till Pontus Ljunggrens engagemang i Lexbase.

Han äger fem procent i bolaget.

– Jag tycker mycket illa om sajten. Det gör mig naturligtvis inte gladare att det finns en advokat som är representant, säger Ramberg.

Hon har öppnat ett ärende för att utreda om han har brutit mot god advokatsed.

– Vi har tillskrivit honom här från kansliet vissa frågor. Jag har bestämt att han ska svara innan veckans utgång annars kommer det att bli ett disciplinärende.

Ramberg vill inte berätta vad det har ställts för frågor till Ljunggren men uppger att han ännu inte har svarat.

– Vi har ställt relevanta frågor utifrån våra etiska regler. Sen när vi har fått de svaren ska vi bedöma om vi ska gå vidare med det här eller inte.

Ljunggren riskerar nu att uteslutas eller få en varning.

Jonas Häger, 26, bolagets vd och ansvarig utgivare äger resten av bolaget. Aftonbladet lovades en intervju med honom i dag men han har inte gått att nå sedan sajten i går lanserades.

I dag meddelade dock Ljunggren att han hoppar av Lexbase som talesperson. Han har även ansökt om att gå ur bolaget.

ANNONS