Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

”De våldtar marknaden”

Publicerad 2014-02-09

Postkodlotteriet anklagas för att bryta mot lagen

Konkurrensverket bedriver en utredning mot Postkodlotteriet.

Konkurrensverkets utredning mot Postkodlotteriet sväller nu allt mer.

Lotteriet anklagas för att sätta käppar i hjulet för konkurrenter som vill starta lotterier och spel för att få in pengar till välgörenhet.

– Vi tycker det är djupt beklagligt. Till syvende och sist är det de fattigaste människorna i världen som drabbas, säger Annica Sohlström som är generalsekreterare i biståndsorganisationen Forum Syd.

Konkurrensverket bedriver sedan över nio månader en utredning mot Postkodlotteriet. Enligt en första anonym anmälan handlar det om brott mot konkurrenslagen. För en dryg månad sedan inkom ytterligare vittnesmål om situationen från välgörenhetsorganisationen Forum Syd.

Postkodlotteriet anklagas för att ha slutit hemliga avtal om ensamrätt med flera välgörenhetsorganisationer som gör det mer eller mindre omöjligt till samarbeten med andra lotterier.

”Våldtagit marknaden”

– Postkodlotteriet har tagit strypgrepp på en rad ideella organisationer. Jag skulle säga att de har våldtagit den här marknaden, det handlar om ett supermonpol, säger Eva som har insyn i Postkodlotteriets verksamhet.

Hon vill varar anonym, heter egentligen något annat och fortsätter:

– De har knutit upp flera stora ideella organisationer som inte vågar röra sig, det handlar om uppgörelser med mycket pengar.

Postkodlotteriet som drivs kommersiellt delar ut cirka en miljard till olika organisationer per år. Men under årens lopp har också hundratals miljoner slussats till ägarna i Holland i form av aktieutdelningar och licenspengar.

Fick nobben

Många organisationer som står utanför det kommersiella Postkodlotteriet är i dag mycket besvikna.

Forum Syd tänkte för en tid sedan starta ett lotteri där vinsten skulle gå till organisationers arbete ute i världen.

Men det blev tvärnobben när Forum Syd hörde sig för hos flera av sina stora medlemsorganisationer.

– De kunde inte gå med på grund av att de är med i Postkodlotteriet, säger Annica Sohlström.

– Det är 20 stycken av våra stora organisationer som är uppbundna av Postkodlotteriets regelverk.

”Väldigt beklagligt”

Flera organisationer får 10 miljoner eller mer per år av Postkodlotteriet och hade sannolikt gärna också tagit emot pengar från annat håll om bara avtalen hade tillåtit detta.

– Ja, det här är väldigt beklagligt. Med fler olika alternativ skulle resurserna kunna ökas för att få en effektivare fattigdomsbekämpning, säger Annica Sohlström.

Varför tror du Postkodlotteriet gör så här och binder upp organisationerna på det här viset?

– Det är för att tjäna pengar naturligtvis. Postkodlotteriet är ju en affärsverksamhet. Det drivs av ett företag som ska gå med vinst.

Vad skulle pengarna till lotteriet som ni planerade gå till?

– Till våra medlemsorganisationer som jobbar med biståndsverksamhet, bedriver projekt ute i världen som handlar mycket om demokratiutveckling som ett led i fattigdomsbekämpning.

Har avböjt samarbete

Hans Sahlin på Folkspel som ligger bakom Bingolotto och Sverigelotten har också erbjudit samarbeten med organisationer som haft avtal med Postkodlotteriet.

– Men de har avböjt med hänvisning till att de har avtal med Postkodlotteriet, säger han.

– Det gäller bland annat Röda korset och Rädda barnen. Det är synd för de hade ju kunnat få in mer pengar för sin verksamhet om de inte hade avböjt.

Postkodlotteriet riskerar nu att tvingas sluta med sina avtal om ensamrätt och kan också drabbas av skadestånd.

– Vi utreder de handlingar som vi har fått in och vi försöker utreda om det finns någonting som talar för att det rör sig om en överträdelse av konkurrensreglerna, säger Corina Wahlin, föredragande på Konkurrensverket.

När tror du att du blir klar med det här?

– Vårt mål är att vi inom en månad eller så vet om vi kan gå vidare med ärendet och fortsätta utreda eller om vi ska skriva av det. Det är vår målsättning.

Postkodlotteriets presschef Roger Magnergård medger att lotteriet har avtal med Röda korset och andra stora välgörenhetsorganisationer som får pengar.

– Vi har en överenskommelse att de ska informera oss om de tänker ta emot pengar från andra lotterier eller tänker starta ett eget lotteri. Då vill vara med och godkänna det, säger han.

Får de inte samarbeta med andra utan att prata med er?

– De ser hur vi jobbar, de får djupa kunskaper om både försäljning och marknadsföring och det där är känslig information. Om de inleder ett nära samarbete med en konkurrent vill vi inte att konkurrenten ska få del av detta och därför måste vi ha en dialog om det.

Det enklaste vore om jag fick se de här avtalen?

– Ja, men det kommer du inte att få göra. Det är en affärsuppgörelse som inte offentliggörs.

– Men vi tvingar ingen, avtalen är skrivna på ett år och den som vill kan när som helst säga upp det.