Fyra Teliachefer får sparken

Publicerad 2013-11-29

Fyra ledande befattningshavare i Telia Sonera har fått sparken.

Orsaken är bolagets egen utredning efter korruptionsaffärerna i Uzbekistan.

– De har inte längre vårt förtroende, säger vd Johan Dennelind till Aftonbladet.

Det räckte inte med att en vd och nästan hela styrelsen tvingades lämna Telia Sonera tidigare i år. Nu sparkas ytterligare ett gäng höga chefer.

De avpolletterade är vice vd:n och finansdirektören Per-Arne Blomquist, tidigare chefen för affärsomårdet Eurasia — Tero Kivisaari — och ytterligare två icke namngivna chefer.

Dagens petningar kommer sedan den internationella advokatbyrån Norton Rose Fulbright på Telia Soneras uppdrag har gått igenom bolagets hantering av affärsområdet Eurasia. Åklagare utreder sedan september 2012 hur det gick till när Telia Sonera ska ha betalat ut 2,2 miljarder kronor i mutor för en 3G-licens i Uzbekistan.

Telia Soneras vd Johan Dennelind säger till Aftonbladet:

- Det är ett antal chefer som enligt vår bedömning inte har gjort tillräckligt för att säkerställa att en grundlig riskbedömning har gjorts för att sköta affärer på ett transparent sätt. De har inte längre vårt förtroende.

Kommer fler chefer att få gå?

- Det hoppas jag inte.

Kan fler avskedanden bli aktuella när åklagarens Uzbekistan-utredning är klar?

- Kommer åklagaren fram till saker som vi inte har kommit fram till, så får vi agera då. Vi kommer alltid att agera på den information vi har.

Den sparkade finansdirektören faller mjukt. Per-Arne Blomquist får lön i 12 månader efter att han sagts upp, sammanlagt 5,3 miljoner kronor, enligt Telia Soneras årsredovisning.

Tero Kivisaari, som nu också sparkats, ledde Telia Soneras etablering i Uzbekistan. Kopior av hans e-post har visat att Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans diktator, var bolagets partner i landet.

Telia Soneras vd vill trots korruptionsanklagelserna inte dra ner på den verksamhet som finns i olika diktaturer:

- Det går att göra affärer i de här länderna på ett långsiktigt, hållbart och lönsamt sätt, det är jag övertygad om, säger Dennelind till TT.

Överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption ville inte kommentera Telia Soneras tillkännagivande på fredagen:

– Jag kan konstatera att Telia samarbetar väl med åklagaren, sade han till TT.

Albin Rännar, chef för marknadsbevakning på organisationen Aktiespararna, anser att Telia Sonera inte längre går att lita på:

- Man ska se det som ett högrisk IT-bolag, säger han till TT.

Under fredagens handel på Stockolmsbörsen backade Telia-aktien med över två procent.