Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Selimović attackerar vänstern om Ukraina

Publicerad 2014-05-05

Jasenko Selimovic (L).

Stora delar av den svenska vänstern är alldeles för flata i sin kritik mot Rysslands agerande i Ukraina.

Det anser Jasenko Selimović (FP), som kandiderar till EU-parlamentet.

– Det är oanständigt, säger han.

Situationen i östra Ukraina blir allt mer spänd. I flera städer har proryska separatister ockuperat myndighetsbyggnader och ukrainska trupper har slagit tillbaka. Kaoset i landet föregicks av stora protester framför allt i Kiev efter att landets ledning valt att inte närma sig EU. Unionen har varit aktiv i frågan och sedan Rysslands aggressioner inleddes har kritiken varit hård.

Men i den svenska debatten inför EU-valet den 25 maj har frågan om Rysslands agerande varit alldeles för frånvarande, anser Jasenko Selimović, som kandiderar till EU-parlamentet för Folkpartiet.

– När USA gick in i Irak så protesterade hela världen. Nu när Ryssland håller på och ockuperar en del av ett land och vi står på randen till ett krig är protesterna väldigt få. Jag tycker det är skamligt, säger han.

Selimović själv har vid ett tiotal tillfällen gått ut på gator och torg för att visa sin avsky för Vladimir Putins agerande.

– Där har jag alltid hittat några tappra liberaler och ukrainare. Men tyvärr är gensvaret dåligt, vilket är oroväckande.

Kritiserar vänstern

FP-politikern är frän i sin kritik framför allt mot den svenska vänstern, som han menar varit alldeles för flat i sina protester. Han nämner bland annat att EU-parlamentarikern Mikael Gustafsson (V) lade ned sin röst när parlamentet röstade igenom en resolution för att fördöma ockupationen av Krim och östra Ukraina.

– Hans partigrupp röstade i sin helhet emot. Det är anmärkningsvärt att en del av vänstern inte ens kan förmå sig att fördöma det som händer i Ukraina. Det är oanständigt, säger han.

Jasenko Selimović gör analysen att det inom delar av vänstern finns ett utbrett USA-hat, vilket gjorde det mer naturligt att markerna mot intåget i Irak.

– Dessutom är det ju så att många ukrainare kämpar för att komma in i EU, de visar oss hur viktig unionen är. Men många i Sverige vill inte ens att vi ska vara med. Där möts Sverigemokraterna och en del av vänstern vilket gör det svårt för dem att stödja dem som söker sig till EU, säger han.

"V har varit tydliga"

Mikael Gustavsson (V) säger att Jasenko Selimović säkert har rätt i att Rysslands agerande diskuteras för lite i EU-valrörelsen.

– Det som händer i Ukraina är naturligtvis otroligt oroande. Men vissa frågor diskuteras mycket och andra gör det inte. Det är svårt att veta varför det blir så, säger han.

Han poängterar dock att Vänsterpartiet varit mycket tydliga i sitt avståndstagande mot Putin.

– Det han gör kan aldrig försvaras. Ryssland intervenerar i Ukraina och det kan man aldrig ställa sig bakom.

Selimovićs anmärkning om att Gustavsson lade ned sin röst i parlamentet ger V-politikern inte mycket för.

– När man röstar på resolutioner i EU-parlamentet ställs ofta fler mot varandra. Då röstar man på den man tycker är bäst och jag röstade på vänstergruppens som var mycket mer balanserad. Den kritiserade Ryssland, tog Ukrainas integritet på allvar men talade också om att EU måste tagga ned på ett annat sätt, säger han.

Gustafsson säger att han valde att lägga ned sin röst när den vinnade resolutionen röstades igenom. Anledningen var att han inte ville rösta emot den kritik mot Ryssland som han sympatiserade med.

Tror EU gjort en del fel

Men han är samtidigt tydlig med att han tror att EU:s linje när det gäller situationen i Ukraina till viss del varit skadlig även om intentionerna varit goda.

– För ett par månader sedan röstade EU för att ta bort tariffer och tullar till Ukraina för att gynna dem ekonomiskt. Men det kanske inte så smart att göra det mitt i den värsta konflikten. Den signalen blir provocerande för motparten. Målet måste var att parterna hamnar vid förhandlingsbordet, där EU har en viktig roll.

Han tror att sammansättningen i den ukrainska regeringen kan vara en anledning till att massorna inte väller ut på gatorna för att demonstera.

– Där sitter Svoboda som är ett fascistiskt parti. Det är klart att det påverkar människors engagemang.

Jasenko Selimovićs kritik tycker han är mycket märklig.

– Varför skulle jag som vänster på något sätt vilja stödja Ryssland. Putin är ju en högerpolitiker. Det känns som FP är kvar i historien. Jag har aldrig gillat diktaturer och var en stark motståndare mot Sovjetunionen. Men de lever kvar i att vänstern är som på 1950-talet.