Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Smugglade heroin värt en miljon kronor

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-12

Tre män åtalades i Västerås idag

Tre män, två 27-åringar och en som är 31 år, åtalades idag vid Västmanlands tingrätt för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

Männen har planerat och smugglat 465 gram heroin från Tyskland.

– Västmanland är inget heroinlän, så vi är inte säkra på att det var avsett för marknaden här. Men partiet skulle vara värt cirka en miljon kronor på gatan, säger Per-Erik Lundberg, utredade på narkotikaroteln i Västerås.

De tre planerade smugglingen under ett par månaders tid. 31-åringen ordnade fram kontanterna för att köpa partiet medan de två 27-åringarna åkte till Tyskland för att hämta hem narkotikan.

– Vi hade spanat på dem en tid, berättar Lundberg.

Den 19 juni åkte 27-åringarna till Tyskland där de köpte partiet i antingen Osnabrück eller Hamburg. Med sig hade de minst 10 000 euro som den tredje mannen hade ordnat fram. En av de två köpte även 13,8 gram kokain. Fem dagar senare återvände duon vid Danmark till Sverige. I Jönköping slog Västeråspolisen till narkotikasmugglarna.

– Vi valde att slå till medan vi fortfarande hade kontroll på partiet, säger Lundberg.

I bevisningen finns bland annat avlyssade och inspelade telefonsamtal samt kontoutdrag från ena mannens bankkonto.

Två av de tre är familjefäder med småbarn i familjen. En har tidigare avtjänat ett fängelsestraff för våldsbrott och förfalskning.

Datum fär rättegång är inte fastställt.