Förödelse i spåren efter tyfonen Hagupit

Publicerad 2014-12-07

Tyfonen Hagupit förstör hus och fäller träd när den drar fram i östra Filippinerna.

Ovädret, med vindhastigheter i byarna på 58 sekundmeter, har nu krävt sina första dödsoffer, rapporterar Skynews.

Hagupit är den värsta orkanen som träffat land i år, även inräknat den tyfon i juli som krävde 100 dödsoffer.

Trots att Hagupit nedgraderats till en kategori 3-tyfon, under supertyfon-status, så orsakar den förödelse där den drar fram.

– Tak flyger iväg, träd fälls och här är det också en del översvämningar, berättar borgmästaren i Catbalogan, en av städerna i Samarprovinsen där Haugpit drog fram över land.

Miljoner söker skydd

Med supertyfonen Haiyan, som skördade över 7 300 liv, färskt i minnet, har myndigheter ordnat med massevakueringar inför Hagupits ankomst. Miljontals människor har lämnat sina hem och sökt tillfälligt skydd.

Tyfonen väntas plåga Filippinerna i tre dagar och i ovädrets riktning i landets centrala delar finns många områden med en stor andel fattiga och dåligt byggda hus. Kraftiga regn väntas också i den tätbefolkade huvudstaden Manila, med över 21 miljoner invånare om hela storstadsområdet räknas in.

Myndigheter har varnat för att vattennivåer kan stiga upp till fem meter i vissa områden där tyfonen drar fram. Översvämningar, jordskred och vindstyrkor som kan förstöra även gediget byggda hus befaras också.

Inför Hagupits ankomst har trupper från den filippinska armén placerats ut på större vägar och affärer, för att förhindra plundring och kaos samt hjälpa till med uppröjningsarbete, rapporterar NBC News.

– Vi har högsta beredskap så försvarsmakten är mobiliserad inför tyfonen, sa general Gregorio Pio Catapang tidigare.

Ingen kontakt

När söndagsmorgonen grydde var det omöjligt att komma i kontakt med människor i många områden i östra Filippinerna. Därför är det i nuläget omöjligt att veta hur omfattande skadorna är, enligt Röda korsets generalsekreterare Gwendolyn Pang.

I samhällen som det går att kontakta, rapporterar invånare och myndigheter om förfärande vindhastigheter och vågor som förstört och dränkt hus och andra byggnader. Men med tanke på att de flesta invånare befinner sig i evakueringscenter, finns hopp om att att få omkommit eller skadats.

I Tacloban, söder om Catbalogan och en av de städer som drabbades värst av Haiyan i fjol, har många tillfälliga boenden som hjälporganisationer byggt slitits sönder av den nya tyfonen, berättar viceborgmästaren Jerry Yaokasin.