Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Kungen jultalade om människans litenhet

Publicerad 2014-12-25

Skogsbranden i Västmanland, krig och en svår epidemi i vår omvärld samt tioårsminnet av tsunamin.

Kungens traditionella jultal handlade till stor del om hur små vi människor är på jorden.

– Men trots allt så tar vi oss vidare. Hjälper och stöttar varandra. Tröstar och lyssnar. Ser ljus i tillvaron igen, säger han.

Klockan 12.40 på juldagen höll Carl XVI Gustaf sitt årliga jultal i Sveriges Radio. Från prins Bertils våning på Stockholms slott tog kungen upp flera glädjeämnen från året, men också de svåra prövningar som människor i Sverige och i vår omvärld har utsatts för. Inte minst har vi som människor blivit påminda om vår litenhet inför naturen, menar kungen.

– Översvämningar i Västsverige. Den enorma skogsbranden i Västmanland. Människor som fick fly undan vatten och eld. Människor som svävade i ovisshet om vad som skulle hända med huset eller familjegården. En del tvingades se hela sina livsverk gå förlorade, säger kungen i talet.

Maktlösa och små

Därefter tog kungen upp flera allvarliga händelser utanför vårt lands gränser.

– På många ställen i vår omvärld rasar krig och det finns oroligheter, fattigdom och förtryck, trots att fler människor fått chansen att leva ett bättre liv. Under hösten har hela världen följt hur ebola-epidemin skördar liv och sprider fruktan.

Kungen passade även på att uppmärksamma tsunamikatastrofen i Sydostasien på annandag jul 2004.

– I morgon högtidlighåller vi tioårsminnet av alla dem som tsunamin tog. Och påminns återigen om hur skört livet är. Hur maktlösa och små vi egentligen är, vi människor. Hur vi ibland står utan svar. När livet gör tvära kast och allt vänds upp och ner. Men trots allt så tar vi oss vidare. Hjälper och stöttar varandra. Tröstar och lyssnar. Ser ljus i tillvaron igen.

Tackar för goda insatser

I slutet av talet blickade kungen framåt. På horisonten noterar han bland annat skid-VM i Falun, extravalet till riksdagen, Carl Philips och Sofia Hellqvists bröllop samt den stora klimatkonferensen i Paris i december 2015.

– Där världens ledare ska försöka komma framåt i viktiga frågor om hur vi bättre ska ta hand om vår planet och vårt klimat. För våra barn och barnbarn.

Kungen avslutade sedan talet med en hälsning till folket.

– Så här på juldagen vill jag till sist uttrycka min tacksamhet till alla svenskar. Alla människor som bor i vårt land. Alla som föds här. Och som har kommit hit för att skapa sig ett bättre liv. Jag vill tacka er alla för goda insatser som ni gör för Sverige. För att ni gör Sverige till

ett bra land att vara stolt över. Att skapa gemenskap, där vi alla tillsammans är viktiga.